Μπορεί το COVID-19 να προκαλέσει πόνο στον αυχένα;

Ο πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις είναι συχνά αναφερόμενα συμπτώματα του COVID-19. Ο πόνος στην πλάτη είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν πόνο σε άλλες περιοχές, όπως ο αυχένας, οι ώμοι και αλλού.

Το COVID-19 είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκύπτει από τον ιό του κοροναϊού 2 (SARS-CoV-2) του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου. Τα πιο κοινά συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και κόπωση.

Ένα άλλο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα είναι ο πόνος των μυών και των αρθρώσεων, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τον λαιμό και άλλες περιοχές του σώματός σας.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τον COVID-19 και τον πόνο στον αυχένα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας, της θεραπείας και των συχνών ερωτήσεων.

Μπορεί το COVID-19 να προκαλέσει πόνο στον αυχένα;

Ο μυϊκός πόνος, που ονομάζεται επίσης μυαλγία, είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα του COVID-19 εκτός από πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

Το 40-60% των ατόμων με COVID-19 αναφέρουν μυϊκούς πόνους και πόνο. Μερικοί άνθρωποι αναφέρετε πόνο στον αυχένα ή πόνο στο κεφάλιενώ άλλοι αναφέρουν πόνο στην κοιλιά, την πλάτη, τη λεκάνη ή τις αρθρώσεις.

Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται μαζί με πυρετό, βήχα και κόπωση και συνήθως υποχωρεί μόνος του μετά την ανάρρωση από τη νόσο.

Τι λέει η έρευνα

ΕΝΑ 2024 συστηματική ανασκόπηση εξέτασε το COVID-19 και τον πόνο στον αυχένα σε πέντε μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 2.600 άτομα. Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι το COVID-19 μπορεί να αυξήσει την εμφάνιση και τη σοβαρότητα του πόνου στον αυχένα, αν και δύο μελέτες δεν βρήκαν καμία αύξηση.

Ένας λόγος που το COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικό πόνο είναι η αυξημένη φλεγμονή στο σώμα. Ερευνητές πίσω από α κριτική 2022 πιστέψτε ότι ο ιός που προκαλεί το COVID-19, ο SARS-CoV-2, μπορεί να προκαλέσει υπερδραστήριο του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη φλεγμονή στο σώμα, προκαλώντας μυϊκούς πόνους και πόνο.

Μερικές μελέτες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ του COVID-19 και μιας φλεγμονώδους κατάστασης που ονομάζεται υποξεία θυρεοειδίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί μετά από λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού από COVID-19. Τα κύρια συμπτώματα της υποξείας θυρεοειδίτιδας είναι ο πόνος και ο πόνος στον αυχένα λόγω διογκωμένου θυρεοειδούς αδένα.

Άλλες μελέτες υποδηλώνουν ότι η μετάβαση στην εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει επιδεινώσει τη μυοσκελετική υγεία των εργαζομένων, οδηγώντας σε αυξημένες αναφορές πόνου στον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί η επίδραση του COVID-19 στον πόνο στον αυχένα.

Είναι ο πόνος στον αυχένα και στους ώμους σύμπτωμα του COVID-19;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με COVID-19 εμφανίζουν μυϊκούς πόνους και πόνους, συμπεριλαμβανομένου του πόνου και του πόνου στον αυχένα, τους ώμους και άλλες περιοχές του άνω και κάτω μέρους του σώματος.

Ο πόνος στον αυχένα και στους ώμους από μόνος του μπορεί να μην είναι σύμπτωμα του COVID-19. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε πόνο στον αυχένα και τους ώμους μαζί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια ή κόπωση, αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα του COVID-19.

Μπορεί το COVID-19 να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και την πλάτη;

Τα πιο κοινά μυοσκελετικά συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκό πόνο, πόνο στις αρθρώσεις και πόνο στην πλάτη, σύμφωνα με την ανασκόπηση του 2022.

ΕΝΑ Μελέτη 2021 των μυοσκελετικών συμπτωμάτων σε άτομα με COVID-19 διαπίστωσαν ότι η πιο κοινή περιοχή πόνου ήταν η πλάτη. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανέφεραν πόνο σε περισσότερες από μία περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στην πλάτη (30,4%), του πόνου στη μέση (16,1%) και του πόνου στον αυχένα (11,4%).

Μπορεί το COVID-19 να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και πονοκεφάλους;

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα λιγότερο κοινό σύμπτωμα του COVID-19, που αναφέρεται σε περίπου 13% των ανθρώπων. Αυτό είναι σύμφωνα με την ίδια ανασκόπηση του 2022.

Ο ιός που προκαλεί το COVID-19 μπορεί να επιτεθεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε νευρολογικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζάλη και μειωμένη συνείδηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τόσο νευροπαθητικό πόνο όσο και μυοσκελετικό πόνο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και πόνο στον αυχένα.

Μπορεί ο μακροχρόνιος COVID-19 να προκαλέσει πόνο στον αυχένα;

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19, που ονομάζεται “μακροχρόνιος COVID”. Τα συμπτώματα του μακροχρόνιου COVID διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια.

Τα κοινά συμπτώματα του μακροχρόνιου COVID περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, δυσκολία συγκέντρωσης και πόνο στο στομάχι.

Άτομα με μακρά COVID επίσης αναφέρετε συχνά πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει πόνο στο στήθος, το κεφάλι και τον αυχένα.

Θεραπεία πόνου στον αυχένα COVID-19

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος στον αυχένα από το COVID-19 μπορεί να είναι ήπιος και αντιμετωπίσιμος με θεραπείες στο σπίτι.

Οι σπιτικές θεραπείες για τον πόνο στον αυχένα περιλαμβάνουν:

  • να ξεκουράζεστε και να παραμένετε ενυδατωμένοι
  • χρησιμοποιώντας ένα υποστηρικτικό μαξιλάρι για τη μείωση της ενόχλησης στον αυχένα
  • τεντώνοντας απαλά ή κάνοντας μασάζ στο λαιμό
  • άσκηση καλής στάσης
  • λαμβάνοντας μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά

Η θεραπεία για πιο σοβαρό ή επίμονο πόνο των μυών και των αρθρώσεων από τον COVID-19 μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, θεραπεία άσκησης και συμπληρωματικές θεραπείες.

Τα φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου στον αυχένα μπορεί να περιλαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και κορτικοστεροειδή.

Οι ασκήσεις διατάσεων για τον πόνο στον αυχένα περιλαμβάνουν στροφές του αυχένα, κλίσεις κεφαλιού προς τα εμπρός και ρολά στους ώμους. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν τους μύες, να βελτιώσουν τη σταθερότητα και να μειώσουν τον πόνο.

Ορισμένες συμπληρωματικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, μπορεί επίσης να προσφέρουν ανακούφιση για τον πόνο στον αυχένα, σύμφωνα με αναδυόμενη έρευνα.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον COVID-19 και τον μυϊκό πόνο

Ακολουθούν οι απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον COVID-19 και τον μυϊκό πόνο.

Είναι το μυϊκό σφίξιμο σύμπτωμα του COVID-19;

Οι μυϊκοί πόνοι και πόνοι είναι κοινά συμπτώματα του COVID-19. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ακαμψία στους μύες και τις αρθρώσεις. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά στους ώμους, τον αυχένα, την πλάτη, τους γοφούς και τα γόνατα.

Πόσο διαρκούν οι μυϊκοί πόνοι COVID-19;

Τα συμπτώματα του COVID-19 συνήθως ξεκινούν 5-6 ημέρες μετά από έκθεση στον ιό και διαρκούν 1–14 ημέρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες και αναρρώνουν πλήρως.

Τα μυοχαλαρωτικά βοηθούν στους μυϊκούς πόνους COVID-19;

Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν μυοχαλαρωτικά εκτός από ΜΣΑΦ για να ανακουφίσουν τον μυϊκό πόνο και το πρήξιμο λόγω του COVID-19. Αυτό ονομάζεται πολυτροπική διαχείριση του πόνου, καθώς στοχεύει πολλαπλούς μηχανισμούς δράσης για τον πόνο.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν αισθανθείτε πόνο στον αυχένα που:

  • είναι επίμονη ή διαρκεί περισσότερο από 2 εβδομάδες
  • επιδεινώνεται παρά την αυτοφροντίδα
  • ακτινοβολεί κάτω από τα χέρια ή τα πόδια σας
  • συνοδεύεται από πονοκεφάλους, αδυναμία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

Ένας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει τι προκαλεί τον πόνο στον αυχένα σας και να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας με βάση τα συμπτώματά σας.

Πάρε μακριά

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις λόγω αυξημένης φλεγμονής από την ανοσολογική απόκριση του σώματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στον αυχένα από το COVID-19 είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με θεραπείες στο σπίτι. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο ή έντονο πόνο στον αυχένα, επικοινωνήστε με έναν γιατρό.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss