Μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα: Βοηθάει;

Αν και η έρευνα για το άτμισμα είναι ακόμα νέα, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να σταματήσετε το κάπνισμα. Το άτμισμα εξακολουθεί να εγκυμονεί τους δικούς του κινδύνους.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν προϊόντα ατμίσματος ή ηλεκτρονικά τσιγάρα για τη διακοπή του καπνίσματος. Είναι σύνηθες για ορισμένες εταιρείες να διαφημίζουν αυτά τα προϊόντα ως πιο υγιεινά από τα παραδοσιακά τσιγάρα και ως έναν καλό τρόπο για να παραιτηθείτε καθώς κόβετε το κάπνισμα.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το άτμισμα περιλαμβάνουν βλάβη στους πνεύμονες και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη την πλήρη έκταση αυτών των κινδύνων, αλλά οργανώσεις υγείας, όπως η Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων, συνιστούν να αποφεύγεται το άτμισμα και να ακολουθείτε τα παραδοσιακά προϊόντα διακοπής του καπνίσματος.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν αλλάζετε από το κάπνισμα στο άτμισμα;

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία εδώ και δεκαετίες. Έχουν μοιραστεί τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της βλάβης στο σώμα.

Αλλά τα δεδομένα για το άτμισμα είναι ακόμα σχετικά νέα. Το άτμισμα μειώνει την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες αλλά όχι στη νικοτίνη. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι συνήθως παίρνουν λιγότερο καπνό όταν ατμίζουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα προϊόντα ατμίσματος ισχυρίζονται ότι είναι πιο ασφαλή και γιατί ορισμένες χώρες προτείνουν προϊόντα ατμίσματος ως υποκατάστατα νικοτίνης ή ως προϊόντα υποβάθμισης.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί πάντα να είναι μια καλή ιδέα για την υγεία σας. Οδηγεί σε ένα ευρύ φάσμα θετικών επιπτώσεων στην υγεία. Εάν το άτμισμα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, τα οφέλη μπορεί να υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. Ωστόσο, οι τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με το άτμισμα ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ασαφείς.

Τα προϊόντα ατμίσματος εξακολουθούν να περιέχουν νικοτίνη που δημιουργεί συνήθεια και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Επιπλέον, αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμού στην υγεία, η έρευνα δείχνει ότι το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει:

 • βλάβη των πνευμόνων
 • ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • καθυστερημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου σε παιδιά και εφήβους

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επίσης άμεσες παρενέργειες από το άτμισμα, όπως:

 • πονοκεφάλους
 • ναυτία
 • εμετός
 • ερεθισμός του στόματος

Άτμισμα καπνού εναντίον ατμίσματος κάνναβης

Το άτμισμα καπνού συνήθως οδηγεί στην εισπνοή λιγότερου καπνού από ότι με τα παραδοσιακά τσιγάρα. Το αντίθετο ισχύει γενικά για το άτμισμα κάνναβης.

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ατμίζουν την κάνναβη, συγκεκριμένα το THC, μπορεί να έχουν ισχυρότερα αποτελέσματα που αλλάζουν το μυαλό από τα άτομα που καπνίζουν THC με άλλους τρόπους. Το υψηλό που εμφανίζεται κατά το άτμισμα της κάνναβης τείνει επίσης να εμφανίζεται πιο γρήγορα από ό,τι κατά τη χρήση άλλων μεθόδων καπνίσματος.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Το κάπνισμα έχει περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από το άτμισμα;

Τα παραδοσιακά τσιγάρα έχουν περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από πολλά προϊόντα ατμίσματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το άτμισμα είναι ασφαλές. Αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί λένε ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, τουλάχιστον 15 τύπους.

Οι ερευνητές δεν έχουν συνδέσει ακόμα το άτμισμα με τον καρκίνο. Επειδή όμως το άτμισμα είναι νεότερο, είναι αδύνατο να πούμε ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Αυτό μπορεί να αλλάξει αφού οι ειδικοί πραγματοποιήσουν περαιτέρω έρευνα.

Το άτμισμα είναι πιο εύκολο για τους πνεύμονές σας από το κάπνισμα;

ΕΝΑ Ερευνητική ανασκόπηση 2020 έδειξε ότι το άτμισμα μπορεί να είναι ευκολότερο για τους πνεύμονες από το παραδοσιακό κάπνισμα. Αν και το άτμισμα συνδέεται με βλάβη στους πνεύμονες, η βλάβη είναι μικρότερη από αυτή που προκαλείται από τα τσιγάρα.

Άλλα βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος

Δεν είναι σαφές εάν τα προϊόντα ατμίσματος μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Αλλά οι επιλογές διακοπής του καπνίσματος μπορεί να είναι ασφαλείς και ωφέλιμες. Περιλαμβάνουν:

 • Τσίχλα νικοτίνης: Το μάσημα αυτών των τσίχλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λαχτάρας. Επιτρέπουν στους ανθρώπους να ξεκινούν με υψηλή δύναμη και να κατεβαίνουν σε χαμηλότερη δύναμη όταν είναι έτοιμοι.
 • Έμπλαστρο νικοτίνης: Η χρήση επιθεμάτων χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της λαχτάρας. Συνήθως, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα patches για περίπου 3 μήνεςμειώνοντας την αντοχή του επιθέματος κάθε λίγες εβδομάδες.
 • Παστίλιες νικοτίνης: Η κατανάλωση διαλυόμενων παστίλιων για ταμπλέτες είναι ένας τρόπος για να διαχειριστείτε γρήγορα τη λαχτάρα με ένα προϊόν που οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν ανά πάσα στιγμή.
 • Συνταγογραφούμενα φάρμακα: Η λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως το Chantix μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για μερικούς ανθρώπους. Μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με αυτά τα φάρμακα και εάν μπορεί να είναι κατάλληλα για εσάς.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος σε αυτόν τον οδηγό.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ορισμένες εταιρείες συχνά διαφημίζουν το άτμισμα ως πιο υγιεινό από τα παραδοσιακά τσιγάρα και οι άνθρωποι μπορεί να το χρησιμοποιούν ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Όμως, παρόλο που το άτμισμα περιέχει λιγότερο καπνό και λιγότερες καρκινογόνες ουσίες, οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι ασφαλές.

Το άτμισμα είναι ακόμα νέο και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως οι επιπτώσεις του στην υγεία, αλλά η έρευνα ήδη συνδέει το άτμισμα με βλάβη στους πνεύμονες, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα παραδοσιακά προϊόντα διακοπής του καπνίσματος, όπως οι τσίχλες νικοτίνης, τα έμπλαστρα και οι παστίλιες, μπορεί να είναι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss