Λεπτομέρειες δοσολογίας για Tenormin

Το Tenormin (ατενολόλη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της στηθάγχης και της καρδιακής προσβολής. Το φάρμακο έρχεται ως δισκίο. Συνήθως λαμβάνεται μία φορά την ημέρα.

Το Tenormin χρησιμοποιείται σε ενήλικες για τη θεραπεία:

 • υψηλή πίεση του αίματος
 • στηθάγχη (ένας τύπος πόνου στο στήθος) που οφείλεται σε στένωση των αρτηριών

 • έμφραγμα

Το δραστικό συστατικό του Tenormin είναι η ατενολόλη. Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί. Το Tenormin ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται β-αναστολείς.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Tenormin, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Tenormin, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Tenormin;

Ο παρακάτω πίνακας υπογραμμίζει τα βασικά στοιχεία της δοσολογίας του Tenormin. Όλες οι δόσεις αναφέρονται σε χιλιοστόγραμμα (mg).

Ενδειξη Αρχική δόση Αύξηση δόσης και μεσοδιάστημα Μέγιστη δόση
υψηλή πίεση του αίματος 50 mg μία φορά την ημέρα Μετά από 1 ή 2 εβδομάδες, αυξήστε τα 100 mg μία φορά την ημέρα 100 mg μία φορά την ημέρα

στηθάγχη λόγω στενωμένων αρτηριών

50 mg μία φορά την ημέρα

Μετά από 1 εβδομάδα, αυξήστε τα 100 mg μία φορά την ημέρα 200 mg μία φορά την ημέρα
έμφραγμα 50 mg δύο φορές την ημέρα Μετά τις δύο πρώτες δόσεις, 100 mg μία φορά την ημέρα ή 50 mg δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 7 ημέρες 100 mg μία φορά την ημέρα ή 50 mg δύο φορές την ημέρα

Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοσολογία του Tenormin.

Ποιες είναι οι φόρμες του Tenormin;

Το Tenormin διατίθεται ως από του στόματος δισκίο.

Ποια είναι τα δυνατά σημεία του Tenormin;

Το Tenormin έρχεται σε τρία δυνατά σημεία:

 • 25 mg
 • 50 mg
 • 100 mg

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Tenormin;

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ξεκινήσει με χαμηλή δόση και θα την προσαρμόσει με την πάροδο του χρόνου για να φτάσει στη σωστή ποσότητα για εσάς. Θα συνταγογραφήσουν τελικά τη μικρότερη δόση που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για υψηλή αρτηριακή πίεση

Η τυπική δόση Tenormin για ενήλικες με πάθηση υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι 50–100 mg μία φορά την ημέρα.

Οι γιατροί συνήθως ξεκινούν με 50 mg μία φορά την ημέρα. Μετά από 1 ή 2 εβδομάδες, εάν η αρτηριακή πίεση παραμένει υψηλή, οι γιατροί μπορεί να αυξήσουν τη δόση στα 100 mg μία φορά την ημέρα.

Η μέγιστη δόση για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι 100 mg μία φορά την ημέρα.

Δοσολογία για σταθερή στηθάγχη λόγω στένωσης αρτηριών

Για στηθάγχη (ένας τύπος πόνου στο στήθος) που οφείλεται σε στένωση των αρτηριών σε ενήλικες, η τυπική δόση του Tenormin είναι 50–100 mg μία φορά την ημέρα. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν 50 mg μία φορά την ημέρα για να ξεκινήσουν. Εάν τα συμπτώματα στηθάγχης δεν βελτιωθούν μετά από 1 εβδομάδα, οι γιατροί μπορεί να αυξήσουν τη δόση στα 100 mg μία φορά την ημέρα.

Η μέγιστη δόση για στηθάγχη που οφείλεται σε στένωση των αρτηριών είναι 200 ​​mg μία φορά την ημέρα.

Δοσολογία για καρδιακή προσβολή

Η τυπική δόση Tenormin για ασθενείς μετά από καρδιακή προσβολή είναι 50 mg δύο φορές την ημέρα ή 100 mg μία φορά την ημέρα για τουλάχιστον επτά ημέρες. Ίσως είναι σκόπιμο να συνεχίσετε το Tenormin μακροπρόθεσμα.

Εάν εμφανιστούν σημαντικές παρενέργειες, όπως χαμηλός καρδιακός ρυθμός ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι γιατροί μπορεί να σταματήσουν να συνταγογραφούν το Tenormin.

Το Tenormin χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Tenormin χρησιμοποιείται συνήθως ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το πάρετε μακροπρόθεσμα.

Ρυθμίσεις δοσολογίας

Τα άτομα με νεφρικά προβλήματα μπορεί να χρειάζονται χαμηλότερες δόσεις Tenormin. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, οι γιατροί αξιολογούν τη λειτουργία των νεφρών για να βεβαιωθούν ότι το άτομο αφαιρεί αρκετό Tenormin.

Η πτώση της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ποσότητας Tenormin στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των παρενεργειών του φαρμάκου.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Tenormin που σας έχει συνταγογραφηθεί μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης για την οποία χρησιμοποιείτε το φάρμακο
 • η ηλικία σου
 • άλλες παθήσεις που μπορεί να έχετε (δείτε την ενότητα «Προσαρμογές δοσολογίας» παραπάνω)

Πώς λαμβάνεται το Tenormin;

Το Tenormin διατίθεται ως από του στόματος δισκίο. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κατάποση δισκίων, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης αυτής της μορφής φαρμάκου.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Tenormin, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το άνοιγμα των φιαλών φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν το Tenormin σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Tenormin, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Αλλά εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση σας, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και πάρτε την επόμενη δόση στη συνηθισμένη της ώρα. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν πρέπει να πάρετε μια δόση που παραλείψατε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να παίρνετε τη δόση του Tenormin έγκαιρα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Tenormin από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερδοσολογία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • ακραία υπνηλία
 • συριγμός
 • αργός καρδιακός ρυθμός
 • ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
 • συγκοπή
 • δυσκολία αναπνοής
 • χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πολύ Tenormin

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Tenormin. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω δίνονται απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Tenormin.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί το Tenormin;

Το Tenormin αρχίζει να δρα μετά την πρώτη σας δόση. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου, πιθανότατα δεν θα νιώσετε ότι το φάρμακο λειτουργεί στο σώμα σας. Μπορεί να χρειαστούν έως και 1-2 εβδομάδες για να δείτε τα πλήρη αποτελέσματα μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αρχίσει να λειτουργεί. Αλλά ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί για τη θεραπεία της κατάστασής σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Tenormin, μιλήστε με το γιατρό σας.

Μπορεί το Tenormin να χρησιμοποιηθεί για το άγχος; Αν ναι, ποια είναι η δοσολογία;

Το Tenormin δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του άγχους. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να το συνταγογραφήσει εκτός ετικέτας για αυτή τη χρήση. (Με χρήση εκτός ετικέτας, οι γιατροί συνταγογραφούν ένα φάρμακο για άλλο σκοπό από αυτόν για τον οποίο έχει εγκριθεί.)

Επειδή το Tenormin δεν είναι εγκεκριμένο για το άγχος, ο κατασκευαστής του φαρμάκου δεν παρέχει συνιστώμενες δόσεις για αυτήν τη χρήση. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές σας για το άγχος, συμπεριλαμβανομένου του Tenormin, μιλήστε με το γιατρό σας.

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να λαμβάνουν χαμηλότερη δόση Tenormin;

Γενικά, οι γιατροί θα ξεκινήσουν τους ηλικιωμένους με χαμηλότερες δόσεις Tenormin. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστούν χαμηλότερες δόσεις επειδή το σώμα τους απαλλάσσεται από το φάρμακο πιο αργά από τους νεότερους ενήλικες.

Εάν ανησυχείτε για τη δόση του Tenormin, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Tenormin για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Tenormin χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Πάρτε μόνο το Tenormin ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Πώς αλλάζει η δοσολογία μου εάν χρειαστεί να πάρω άλλα φάρμακα για να διαχειριστώ την αρτηριακή μου πίεση;
 • Ποια δόση Tenormin είναι ασφαλής εάν έχω διαβήτη;

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Tenormin, δείτε αυτό το άρθρο:

 • Tenormin (ατενολόλη)

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss