Λεπτομέρειες Δοσολογίας για Gocovri

Το Gocovri (αμανταδίνη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον. Το φάρμακο διατίθεται ως κάψουλα παρατεταμένης αποδέσμευσης. Συνήθως το παίρνετε μία φορά την ημέρα.

Το Gocovri χρησιμοποιείται σε ενήλικες για τη θεραπεία:

 • ακούσιες κινήσεις που ονομάζονται δυσκινησία και εμφανίζονται σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον που λαμβάνουν λεβοντόπα
 • Νόσος του Πάρκινσον σε άτομα που λαμβάνουν λεβοντόπα/καρβιντόπα και έχουν επεισόδια «off» όταν τα αποτελέσματα αυτού του φαρμάκου εξαφανίζονται

Το δραστικό συστατικό του Gocovri είναι η αμανταδίνη. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.)

Το Gocovri ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς NMDA.

Το Gocovri διατίθεται σε από του στόματος κάψουλα παρατεταμένης αποδέσμευσης. Η “παρατεταμένη αποδέσμευση” σημαίνει ότι το φάρμακο απελευθερώνεται στο σώμα σας αργά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Gocovri, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Gocovri, δείτε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Gocovri;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τις συνήθεις δόσεις του Gocovri. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι η μορφή του Gocovri;

Το Gocovri διατίθεται ως από του στόματος κάψουλα παρατεταμένης αποδέσμευσης. Η “παρατεταμένη αποδέσμευση” σημαίνει ότι το φάρμακο απελευθερώνεται στο σώμα σας αργά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ποιες δυνάμεις έχει η Γκοκόβρη;

Το Gocovri διατίθεται σε δύο περιεκτικότητες: 68,5 χιλιοστόγραμμα (mg) και 137 mg.

Ποια είναι η συνήθης δοσολογία του Gocovri;

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ξεκινήσει με χαμηλή δόση και θα την προσαρμόσει με την πάροδο του χρόνου για να φτάσει στη σωστή ποσότητα για εσάς. Θα συνταγογραφήσουν τελικά τη μικρότερη δόση που παρέχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που λαμβάνονται ή συνιστώνται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για δυσκινησία και επεισόδια «off» σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον

Η δοσολογία του Gocovri για τη θεραπεία της δυσκινησίας σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον που λαμβάνουν λεβοντόπα είναι η εξής. Η δοσολογία είναι η ίδια για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον σε άτομα που λαμβάνουν λεβοντόπα/καρβιντόπα και έχουν επεισόδια «off».

Η αρχική δόση του Gocovri είναι 137 mg μία φορά την ημέρα πριν τον ύπνο. Μετά από 1 εβδομάδα θεραπείας, θα μεταβείτε σε μια δόση συντήρησης για το υπόλοιπο της θεραπείας σας. Η δόση συντήρησης είναι 274 mg μία φορά την ημέρα πριν τον ύπνο.

Λαμβάνεται μακροπρόθεσμα το Gocovri;

Ναι, το Gocovri συνήθως λαμβάνεται ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το πάρετε μακροπρόθεσμα.

Ρυθμίσεις δοσολογίας

Εάν έχετε προβλήματα με τα νεφρά σας, ο γιατρός σας θα μειώσει τη δόση του Gocovri. Η δοσολογία σας μπορεί να εξαρτάται από τη σοβαρότητα των προβλημάτων των νεφρών σας. Το Gocovri μπορεί να μην είναι το κατάλληλο φάρμακο για εσάς εάν έχετε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Gocovri που σας έχει συνταγογραφηθεί μπορεί να εξαρτάται από άλλες καταστάσεις που μπορεί να έχετε (δείτε την ενότητα «Προσαρμογές δοσολογίας» παραπάνω).

Πώς λαμβάνεται το Gocovri;

Το Gocovri διατίθεται ως από του στόματος κάψουλα παρατεταμένης αποδέσμευσης. Πρέπει να καταπιείτε ολόκληρη την κάψουλα. Μην το συνθλίβετε, μην το μασάτε ή το κόβετε. Εάν δεν μπορείτε να καταπιείτε ολόκληρη την κάψουλα, ανοίξτε την και πασπαλίστε το περιεχόμενο σε ένα κουταλάκι του γλυκού μαλακό φαγητό, όπως σάλτσα μήλου. Στη συνέχεια, καταπιείτε το ολόκληρο χωρίς να το μασήσετε.

Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε κάψουλες, μπορείτε να δείτε αυτό το άρθρο για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο λήψης αυτής της μορφής φαρμάκου.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Gocovri, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Ενημερώστε τον φαρμακοποιό σας εάν δυσκολεύεστε να ανοίξετε τις φιάλες φαρμάκων. Μπορεί να έχουν συμβουλές για να βοηθήσουν ή μπορεί να είναι σε θέση να προμηθεύουν το Gocovri σε ένα δοχείο που ανοίγει εύκολα.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Gocovri, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Αλλά εάν πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση σας, παραλείψτε τη δόση που ξεχάσατε και πάρτε την επόμενη δόση στη συνηθισμένη της ώρα. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν πρέπει να πάρετε μια δόση που παραλείψατε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να παίρνετε έγκαιρα τη δόση του Gocovri, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Gocovri από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερδοσολογία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • διέγερση ή επιθετική συμπεριφορά
 • μυϊκή δυσκαμψία και δυσκολία στην κίνηση
 • υπερβολική ανησυχία
 • εξασθενημένος συντονισμός των μυών
 • ανεξέλεγκτο τρέμουλο (τρόμος)
 • αποπροσανατολισμός
 • ένα αίσθημα αποσύνδεσης από τον εαυτό σας
 • φόβος
 • παραλήρημα
 • εξασθενημένη επαφή με την πραγματικότητα
 • μειωμένη συνείδηση

Σε ακραίες περιπτώσεις ή εάν δεν αντιμετωπιστεί, η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πολύ Gocovri

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Gocovri. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Γκοκόβρη και απόσυρση και εξάρτηση

Η λήψη του Gocovri μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάρτηση. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν το σώμα σας βασίζεται σε ένα φάρμακο για να λειτουργήσει ως συνήθως.

Εάν σταματήσετε ξαφνικά να παίρνετε το Gocovri, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν όταν σταματήσετε να παίρνετε ένα φάρμακο από το οποίο το σώμα σας έχει εξαρτηθεί.

Παραδείγματα συμπτωμάτων στέρησης περιλαμβάνουν:

 • σύγχυση ή παραλήρημα
 • πυρετός
 • σοβαρά μυϊκά συμπτώματα

Εάν παίρνετε Gocovri για περισσότερες από 4 εβδομάδες, ο γιατρός σας μπορεί να μειώσει τη δόση σας αργά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων στέρησης μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Εάν έχετε συμπτώματα στέρησης αφού σταματήσετε να παίρνετε το Gocovri, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να συστήσουν τρόπους ανακούφισης αυτών των συμπτωμάτων.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Gocovri.

Είναι η δοσολογία του Gocovri παρόμοια με τις δόσεις του Osmolex ER;

Το Gocovri (αμανταδίνη) και το Osmolex ER (αμανταδίνη) είναι και τα δύο από του στόματος κάψουλες παρατεταμένης αποδέσμευσης. Λαμβάνετε κάθε φάρμακο μία φορά την ημέρα. Οι γιατροί συνιστούν να παίρνετε το Osmolex ER το πρωί, ενώ συνήθως συνιστούν τη λήψη Gocovri πριν τον ύπνο.

Η δόση σε χιλιοστόγραμμα για κάθε φάρμακο διαφέρει. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο σύγκρισης αυτών των φαρμάκων, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να αρχίσει να δουλεύει η Gocovri;

Το Gocovri αρχίζει να δρα μετά την πρώτη σας δόση. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου, πιθανότατα δεν θα νιώσετε ότι το φάρμακο λειτουργεί στο σώμα σας. Σε μελέτες, οι άνθρωποι παρατήρησαν μια επίδραση μετά από 12 εβδομάδες. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί για την κατάστασή σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Gocovri, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον παρασκευαστή του φαρμάκου. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Gocovri για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Gocovri χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Πάρτε μόνο το Gocovri ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Μπορείτε να μειώσετε τη δόση μου στα 68,5 χιλιοστόγραμμα εάν έχω πάρα πολλές παρενέργειες;
 • Ποια είναι η μέγιστη δόση Gocovri που μπορώ να πάρω για τη θεραπεία της δυσκινησίας μου;
 • Δυσκολεύομαι να καταπιώ κάψουλες. Μπορώ να πασπαλίσω το περιεχόμενο της κάψουλας σε πουτίγκα ή γιαούρτι και μετά να το καταπιώ χωρίς να το μασήσω;

Για να μάθετε περισσότερα για το Gocovri, ανατρέξτε στο άρθρο «Όλα για το Gocovri».

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθύνης: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss