Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Tecentriq

Το Tecentriq (atezolizumab) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου. Το φάρμακο έρχεται ως διάλυμα που θα ενέσει ο γιατρός σας. Συνήθως χορηγείται σε έναν κύκλο κάθε 2, 3 ή 4 εβδομάδες.

Το Tecentriq χρησιμοποιείται σε ενήλικες και ορισμένα παιδιά για τη θεραπεία:

 • μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (SCLC)
 • μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC)
 • καρκίνος στο συκώτι
 • μελάνωμα
 • κυψελιδικό σάρκωμα μαλακών τμημάτων (ASPS), που είναι ένας τύπος καρκίνου μαλακών ιστών

Το δραστικό συστατικό του Tecentriq είναι το atezolizumab. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το Tecentriq ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αντισώματα αποκλεισμού προγραμματισμένου συνδέτη θανάτου 1 (PD-L1). Τα φάρμακα αυτής της ομάδας είναι φάρμακα ανοσοθεραπείας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Tecentriq, καθώς και τα δυνατά του σημεία και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Tecentriq, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Tecentriq;

Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοσολογία του Tecentriq.

Ποια είναι η μορφή του Tecentriq;

Το Tecentriq διατίθεται ως υγρό διάλυμα σε φιαλίδιο μίας δόσης που χορηγείται ως ενδοφλέβια (IV) έγχυση (ένεση στη φλέβα σας για κάποιο χρονικό διάστημα).

Ποια είναι τα δυνατά σημεία του Tecentriq;

Το Tecentriq διατίθεται σε δύο περιεκτικότητες: 840 χιλιοστόγραμμα (mg) σε 14 χιλιοστόλιτρα (mL) διαλύματος (mg/mL) και 1.200 mg/20 mL.

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Tecentriq;

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Ο γιατρός σας θα καθορίσει την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Μπορεί να λαμβάνετε το Tecentriq κάθε 2, 3 ή 4 εβδομάδες.

Δοσολογία για μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Η τυπική δόση Tecentriq για ενήλικες με SCLC είναι:

 • 840 mg κάθε 2 εβδομάδες ή
 • 1.200 mg κάθε 3 εβδομάδες ή
 • 1.680 mg κάθε 4 εβδομάδες

Οι γιατροί συνταγογραφούν το Tecentriq με δύο άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας, την καρβοπλατίνη και την ετοποσίδη, για τη θεραπεία του SCLC. Όταν οι δόσεις της χημειοθεραπείας και του Tecentriq πέφτουν την ίδια ημέρα, οι γιατροί χορηγούν πρώτα το Tecentriq και μετά κάνουν χημειοθεραπεία.

Η θεραπεία συνεχίζεται έως ότου ο καρκίνος επιδεινωθεί ή οι παρενέργειες γίνουν σοβαρές.

Δοσολογία για μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Η τυπική δόση Tecentriq για ενήλικες με ΜΜΚΠ είναι:

 • 840 mg κάθε 2 εβδομάδες ή
 • 1.200 mg κάθε 3 εβδομάδες ή
 • 1.680 mg κάθε 4 εβδομάδες

Για το ΜΜΚΠ που δεν έχει δώσει μετάσταση*, οι γιατροί συνταγογραφούν το Tecentriq μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όσο το δυνατόν περισσότερου καρκίνου και χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα.

Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν το Tecentriq για έως και ένα χρόνο. Αλλά η θεραπεία μπορεί να σταματήσει εάν ο καρκίνος προχωρήσει ή οι παρενέργειες γίνουν σοβαρές.

Το Tecentriq μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ορισμένα άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως:

 • πακλιταξέλη, καρβοπλατίνη και μπεβασιζουμάμπη (Avastin)
 • δεσμευμένη στην πρωτεΐνη πακλιταξέλη και καρβοπλατίνη

Εάν οι δόσεις του Tecentriq και άλλων αντικαρκινικών φαρμάκων πέσουν την ίδια ημέρα, οι γιατροί δίνουν πρώτα το Tecentriq. Οι γιατροί συνταγογραφούν το Tecentriq για το ΜΜΚΠ έως ότου ο καρκίνος επιδεινωθεί ή οι ανεπιθύμητες ενέργειες γίνουν σοβαρές.

* “Μετάσταση” σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Δοσολογία για καρκίνο του ήπατος

Η τυπική δόση Tecentriq για ενήλικες με καρκίνο του ήπατος είναι:

 • 840 mg κάθε 2 εβδομάδες ή
 • 1.200 mg κάθε 3 εβδομάδες ή
 • 1.680 mg κάθε 4 εβδομάδες

Οι γιατροί συνταγογραφούν το bevacizumab (Avastin) μαζί με το Tecentriq για τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος. Εάν οι δόσεις του Tecentriq και του Avastin πέσουν την ίδια ημέρα, οι γιατροί δίνουν πρώτα το Tecentriq.

Η θεραπεία συνεχίζεται έως ότου ο καρκίνος επιδεινωθεί ή οι παρενέργειες γίνουν σοβαρές.

Δοσολογία για μελάνωμα

Η τυπική δόση Tecentriq για ενήλικες με μελάνωμα είναι:

 • 840 mg κάθε 2 εβδομάδες ή
 • 1.200 mg κάθε 3 εβδομάδες ή
 • 1.680 mg κάθε 4 εβδομάδες

Πριν ξεκινήσουν το Tecentriq, οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν έναν κύκλο θεραπείας 28 ημερών με cobimetinib (Cotellic) και vemurafenib (Zelboraf). Στη συνέχεια, οι γιατροί συνταγογραφούν το Tecentriq μαζί με το Cotellic και το Zelboraf. Η θεραπεία διαρκεί μέχρι να επιδεινωθεί ο καρκίνος ή να γίνουν σοβαρές οι παρενέργειες.

Δοσολογία για σάρκωμα κυψελιδικών μαλακών τμημάτων

Η τυπική δόση Tecentriq για ενήλικες με ASPS είναι:

 • 840 mg κάθε 2 εβδομάδες ή
 • 1.200 mg κάθε 3 εβδομάδες ή
 • 1.680 mg κάθε 4 εβδομάδες

Η θεραπεία συνεχίζεται έως ότου ο καρκίνος επιδεινωθεί ή οι παρενέργειες γίνουν σοβαρές.

Ποια είναι η δοσολογία του Tecentriq για παιδιά;

Το Tecentriq χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη θεραπεία του ASPS σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω.

Η δόση για τα παιδιά είναι 15 mg ανά κιλό (kg) βάρους. Η μέγιστη δόση στα παιδιά είναι 1.200 mg. Οι γιατροί δίνουν το Tecentriq σε παιδιά με ASPS κάθε 3 εβδομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία του Tecentriq για παιδιά, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του παιδιού σας.

Το Tecentriq χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα;

Ναι, το Tecentriq χρησιμοποιείται συνήθως ως μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το λάβετε μακροπρόθεσμα.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Tecentriq που σας συνταγογραφήθηκε μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • παρενέργειες
 • η ηλικία σου
 • βάρος (για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω)

Πώς χορηγείται το Tecentriq;

Το Tecentriq διατίθεται ως υγρό διάλυμα που χορηγείται ως IV έγχυση (ένεση στη φλέβα σας για κάποιο χρονικό διάστημα). Θα λάβετε εγχύσεις στο ιατρείο ή σε μια κλινική. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει την πρώτη δόση σε διάστημα 60 λεπτών. Εάν δεν έχετε πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει την ένεση του Tecentriq για 30 λεπτά για την επόμενη δόση σας.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν χάσετε ένα ραντεβού για να λάβετε μια δόση Tecentriq, καλέστε το ιατρείο σας το συντομότερο δυνατό για να το προγραμματίσετε εκ νέου. Είναι απαραίτητο να πάτε σε όλα τα ραντεβού σας για να λάβετε το Tecentriq.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε τα ραντεβού σας, δοκιμάστε να κάνετε λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Tecentriq.

Είναι η δόση του Tecentriq παρόμοια με τις δόσεις του Imfinzi;

Οι μορφές και το πόσο συχνά παίρνετε κάθε φάρμακο είναι παρόμοιες. Το Tecentriq και το Imfinzi είναι και τα δύο διαλύματα σε ένα φιαλίδιο μίας χρήσης που θα λάβετε με ενδοφλέβια έγχυση.

Η δόση σε χιλιοστόγραμμα για κάθε φάρμακο διαφέρει. Η συχνότητα όταν λαμβάνετε την ένεση είναι επίσης διαφορετική. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο σύγκρισης αυτών των φαρμάκων, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να εργάζεται το Tecentriq;

Το Tecentriq αρχίζει να δρα μετά την πρώτη σας δόση. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου, πιθανότατα δεν θα νιώσετε ότι το φάρμακο λειτουργεί στο σώμα σας. Σε κλινικές μελέτες, οι γιατροί ανέφεραν οφέλη του Tecentriq μετά από αρκετούς μήνες θεραπείας. Όμως τα οφέλη του Tecentriq εξαρτώνται από τον καρκίνο που θεραπεύει.

Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί στη θεραπεία της κατάστασής σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία σας με Tecentriq, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Tecentriq για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Πώς μπορώ να ξέρω ποιο πρόγραμμα δοσολογίας είναι το καλύτερο για μένα;
 • Είναι η δόση των 4 εβδομάδων πιο αποτελεσματική από τις άλλες δόσεις για τη θεραπεία του καρκίνου μου;
 • Μπορώ να λάβω χαμηλότερη δόση εάν έχω παρενέργειες;

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Tecentriq, ανατρέξτε σε αυτά τα άρθρα:

 • Όλα για την Tecentriq
 • Παρενέργειες του Tecentriq: Τι πρέπει να γνωρίζετε
 • Imfinzi εναντίον Tecentriq: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται εδώ υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss