Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Stiolto Respimat

Το Stiolto Respimat (βρωμιούχο τιοτρόπιο/ολοδατερόλη) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Συνοδεύεται από συσκευή εισπνοής για την εισπνοή του φαρμάκου στους πνεύμονές σας. Το παίρνετε μία φορά την ημέρα.

Το Stiolto Respimat χρησιμοποιείται σε ενήλικες για τη θεραπεία της ΧΑΠ.

Τα ενεργά συστατικά του Stiolto Respimat είναι το βρωμιούχο τιοτρόπιο και η ολοδατερόλη. (Ένα δραστικό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.)

Το βρωμιούχο τιοτρόπιο ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αντιχολινεργικά μακράς δράσης. Η ολοντατερόλη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται βήτα2 αδρενεργικοί αγωνιστές μακράς δράσης.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τη δοσολογία του Stiolto Respimat, καθώς και τη δύναμή του και τον τρόπο λήψης του. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Stiolto Respimat, ανατρέξτε σε αυτό το σε βάθος άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Stiolto Respimat;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τις συνήθεις δόσεις του Stiolto Respimat. Μια εισπνοή είναι μια εισπνοή του φαρμάκου μέσω της συσκευής εισπνοής. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποια είναι η μορφή του Stiolto Respimat;

Το Stiolto Respimat αποτελείται από ένα φυσίγγιο (κύλινδρο) που χρησιμοποιείτε με μια συσκευή εισπνοής. Respimat είναι το όνομα της συσκευής. Ένας ψεκασμός της συσκευής παρέχει μια ρουφηξιά του φαρμάκου σε μια ομίχλη αερολύματος που εισπνέετε.

Τι δύναμη έχει το Stiolto Respimat;

Το Stiolto Respimat διατίθεται σε μία περιεκτικότητα 2,5 μικρογραμμαρίων (mcg) βρωμιούχου τιοτρόπιου και 2,5 mcg ολοδατερόλης ανά ρουφηξιά.

Ποια είναι η συνήθης δοσολογία του Stiolto Respimat;

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τη δοσολογία που χρησιμοποιείται ή συνιστάται συνήθως. Φροντίστε όμως να λάβετε τη δόση που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Θα καθορίσουν την καλύτερη δόση που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Δοσολογία για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Η τυπική δόση Stiolto Respimat για ενήλικες με ΧΑΠ είναι 2 εισπνοές μία φορά την ημέρα. Θα παίρνετε αυτή τη δόση την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αυτή είναι επίσης η μέγιστη συνιστώμενη δόση.

Το Stiolto Respimat δεν λαμβάνεται για τη θεραπεία αιφνίδιων αναπνευστικών προβλημάτων. Για το σκοπό αυτό, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει μια συσκευή εισπνοής διάσωσης όπως η αλβουτερόλη.

Λαμβάνεται μακροχρόνια το Stiolto Respimat;

Ναι, το Stiolto Respimat είναι συνήθως μια μακροχρόνια θεραπεία. Εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα το πάρετε μακροπρόθεσμα.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Stiolto Respimat που συνταγογραφεί ο γιατρός σας μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης που αντιμετωπίζει το φάρμακο
 • η ηλικία σου
 • άλλες συνθήκες που μπορεί να έχετε

Εάν έχετε έξαρση της ΧΑΠ, ο γιατρός σας πιθανότατα θα περιμένει μέχρι να αναρρώσετε πριν ξεκινήσετε το Stiolto Respimat.

Εάν έχετε μέτρια έως σοβαρά προβλήματα στα νεφρά, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο παρενεργειών.

Συνθήκες που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν

Το Stiolto Respimat μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες άλλες καταστάσεις. Αυτό περιλαμβάνει:

 • θυρεοτοξίκωση (όπου υπάρχει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας)

 • επιληπτικές κρίσεις
 • καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός άτυπου καρδιακού ρυθμού, όπως το σύνδρομο μακρού QT
 • υψηλή ευαισθησία σε φάρμακα που διεγείρουν το νευρικό σύστημα, όπως η επινεφρίνη ή η ντοπαμίνη
 • γλαύκωμα στενής γωνίας (κλειστής γωνίας).
 • κατακράτηση ούρων (ατελής κένωση της ουροδόχου κύστης σας)

Συνθήκες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν

Ενδέχεται να εμφανίσετε τις ακόλουθες καταστάσεις ενώ παίρνετε Stiolto Respimat ή αυτές οι καταστάσεις μπορεί να επιδεινωθούν με τη χρήση του Stiolto Respimat:

 • υποκαλιαιμία (χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα σας)

 • υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα)

Παρενέργειες

Εάν εμφανίσετε τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες ενώ παίρνετε το Stiolto Respimat, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σταματήσει το φάρμακο:

 • μια αλλεργική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένου εξανθήματος ή πρήξιμο της γλώσσας
 • ξαφνική σύσφιξη των αεραγωγών σας μετά τη λήψη μιας δόσης, που πιθανόν να δυσκολεύει την αναπνοή

Άλλα φάρμακα

Εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει το Stiolto Respimat πιο προσεκτικά ή να αποφύγετε τη λήψη του φαρμάκου.

Για παράδειγμα, εάν παίρνετε από του στόματος βήτα-αναστολείς, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει το Stiolto Respimat μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Παραδείγματα βήτα-αναστολέων από το στόμα είναι η μετοπρολόλη και η προπρανολόλη.

Εάν παίρνετε άλλο αντιχολινεργικό φάρμακο, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει άλλο φάρμακο για τη διαχείριση της ΧΑΠ. (Το Stiolto Respimat είναι ένα αντιχολινεργικό φάρμακο.) Παραδείγματα άλλων αντιχολινεργικών φαρμάκων είναι η βενζτροπίνη και η οξυβουτινίνη.

Πώς λαμβάνεται το Stiolto Respimat;

Το Stiolto Respimat αποτελείται από ένα φυσίγγιο (ή κύλινδρο) που χρησιμοποιείτε με μια συσκευή εισπνοής. Όταν ψεκάζετε τη συσκευή (μία ρουφηξιά), παρέχει το φάρμακο σε ομίχλη. Αναπνέεις την ομίχλη στους πνεύμονές σου.

Θα παίρνετε 2 ρουφηξιές μία φορά την ημέρα, την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Κάθε φορά που ξαναγεμίζετε τη συνταγή σας, θα πρέπει να τοποθετείτε το φυσίγγιο στη συσκευή πριν το χρησιμοποιήσετε. Θα χρειαστεί επίσης να προετοιμάσετε τη συσκευή εισπνοής πριν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά την καθεμία.

Ο επαγγελματίας υγείας σας θα σας διδάξει πώς να παίρνετε το Stiolto Respimat. Μπορείτε επίσης να δείτε τον ιστότοπο του φαρμακοποιού για ένα λεπτομερές εκπαιδευτικό βίντεο και έναν οδηγό γρήγορης εκκίνησης.

Χρήση Stiolto Respimat

Οι πληροφορίες συνταγογράφησης του φαρμάκου έχουν τις ακόλουθες οδηγίες βήμα προς βήμα:

 1. Κρατώντας το καπάκι κλειστό, γυρίστε τη διάφανη βάση προς την κατεύθυνση των βελών. Σταματήστε όταν ακούσετε ένα κλικ στη μισή στροφή.
 2. Ανοίξτε εντελώς το καπάκι.
 3. Εκπνεύστε πλήρως και μετά κλείστε τα χείλη σας γύρω από το επιστόμιο. (Μην καλύπτετε τους αεραγωγούς. Κρατήστε τη συσκευή εισπνοής στο επίπεδο και στρέψτε την στο πίσω μέρος του λαιμού σας.)
 4. Πάρτε μια αργή, βαθιά αναπνοή καθώς πατάτε το κουμπί απελευθέρωσης δόσης.
 5. Κρατήστε την αναπνοή σας για 10 δευτερόλεπτα ή όσο είναι άνετο.
 6. Για τη δεύτερη ρουφηξιά σας, επαναλάβετε τα βήματα 1-5.
 7. Κλείστε το καπάκι.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη του Stiolto Respimat, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Το Stiolto Respimat είναι για θεραπεία συντήρησης της ΧΑΠ αλλά όχι για ξαφνικά αναπνευστικά προβλήματα. Είναι πιθανό ότι ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει επίσης μια συσκευή εισπνοής διάσωσης για ξαφνικά αναπνευστικά προβλήματα.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν αισθάνεστε ότι τα αναπνευστικά σας προβλήματα είναι σοβαρά ή χρειάζεστε άμεση φροντίδα. Καλέστε το 911 ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Stiolto Respimat, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Stiolto Respimat, πάρτε την αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Μην πάρετε όμως περισσότερες από μία δόσεις (2 εισπνοές ή σπρέι) σε 24 ώρες. Εάν δεν είστε σίγουροι εάν πρέπει να πάρετε μια δόση που παραλείψατε, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμηθείτε να πάρετε έγκαιρα τη δόση του Stiolto Respimat, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην πάρετε μεγαλύτερη δόση Stiolto Respimat από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερδοσολογία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ξηρό στόμα, μύτη ή λαιμό
 • υψηλή πίεση του αίματος
 • γρήγορος καρδιακός ρυθμός ή άλλες αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό
 • πόνος στο στήθος
 • αίσθημα ζάλης ή νευρικότητας
 • πονοκέφαλο
 • δυσκολία στον ύπνο
 • ναυτία
 • καρδιακό επεισόδιο

Σε ακραίες περιπτώσεις ή εάν δεν αντιμετωπιστεί, η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάρετε πολύ Stiolto Respimat

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε πάρει πάρα πολύ Stiolto Respimat. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Stiolto Respimat.

Μπορεί να ληφθεί το Stiolto Respimat για άσθμα; Αν ναι, ποια είναι η δοσολογία;

Όχι, το Stiolto Respimat δεν λαμβάνεται για άσθμα. Το Stiolto Respimat περιέχει δύο δραστικά συστατικά: βρωμιούχο τιοτρόπιο και ολοδατερόλη. Η ολοντατερόλη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας όταν λαμβάνεται μόνη της για άσθμα. Αυτό μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο.

Επειδή το Stiolto Respimat δεν λαμβάνεται για το άσθμα, η φαρμακευτική εταιρεία δεν παρέχει συνιστώμενες δόσεις για αυτή τη χρήση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές θεραπείες για το άσθμα. Ένα φάρμακο που ονομάζεται Spiriva Respimat χρησιμοποιείται για τη ΧΑΠ και το άσθμα σε ενήλικες. Περιέχει βρωμιούχο τιοτρόπιο, το οποίο είναι ενεργό συστατικό του Stiolto Respimat. Αλλά το Spiriva Respimat περιέχει μόνο αυτό το ένα δραστικό συστατικό, ενώ το Stiolto Respimat περιέχει δύο.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές θεραπείας για το άσθμα, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να σας πουν περισσότερα για τον τρόπο λήψης και τις δοσολογίες τους.

Είναι η δοσολογία του Stiolto Respimat παρόμοια με τις δόσεις παρόμοιων φαρμάκων, όπως το Symbicort ή το Anoro;

Οι μορφές και το πόσο συχνά παίρνετε καθένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι παρόμοιες.

Το Stiolto Respimat (βρωμιούχο τιοτρόπιο/ολοδατερόλη) παρέχει φαρμακευτική αγωγή στους πνεύμονές σας με τη συσκευή εισπνοής του. Ομοίως, το Symbicort (βουδεσονίδη/φορμοτερόλη) και το Anoro Ellipta (ουμεκλιδίνιο/βιλαντερόλη) είναι συσκευές εισπνοής που παρέχουν φάρμακα στους πνεύμονές σας.

Το Symbicort περιέχει βουδεσονίδη, η οποία είναι ένα στεροειδές. Το Stiolto Respimat και το Anoro Ellipta δεν περιέχουν στεροειδές.

Το Stiolto Respimat και το Anoro Ellipta δεν έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία του άσθματος, αλλά το Symbicort είναι. Η δόση σε μικρογραμμάρια για καθένα από τα τρία φάρμακα διαφέρει.

Συνήθως παίρνετε Stiolto Respimat και Anoro Ellipta μία φορά την ημέρα. Όμως η συνήθης δόση του Stiolto Respimat είναι 2 ρουφηξιές, ενώ η συνήθης δόση του Anoro Ellipta είναι 1 ρουφηξιά. Η συνήθης δόση του Symbicort είναι 2 εισπνοές δύο φορές την ημέρα.

Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς. Μπορούν επίσης να σας πουν περισσότερα για το πώς συγκρίνονται αυτά τα φάρμακα.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τη συνήθη δοσολογία που παρέχεται από τον παρασκευαστή του φαρμάκου. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Stiolto Respimat για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Stiolto Respimat χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Λαμβάνετε μόνο το Stiolto Respimat ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Μπορείτε να μειώσετε τη δόση του Stiolto Respimat σε 1 ρουφηξιά μία φορά την ημέρα εάν αυτό διαχειρίζεται τα συμπτώματά μου;
 • Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαχωριστικό με το Stiolto Respimat εάν δυσκολεύομαι να πάρω εισπνεόμενα φάρμακα;
 • Χρειάζεται να ξεπλύνω το στόμα μου αφού πάρω μια δόση Stiolto Respimat;

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Stiolto Respimat, ανατρέξτε στο άρθρο «Stiolto Respimat (βρωμιούχο τιοτρόπιο/ολοδατερόλη)».

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθύνης: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss