Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Neulasta

Το Neulasta (pegfilgrastim) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη σοβαρής λοίμωξης από τη χημειοθεραπεία για ορισμένους καρκίνους και τη θεραπεία της ασθένειας ακτινοβολίας. Το φάρμακο έρχεται ως υγρό διάλυμα για ένεση. Συνήθως χορηγείται με βάση την κατάσταση για την οποία χρησιμοποιείται.

Το Neulasta χρησιμοποιείται για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής λοίμωξης σε ενήλικες και παιδιά.

Χρησιμοποιείται για να βοηθήσει:

 • πρόληψη της εμπύρετης ουδετεροπενίας (πυρετός σε άτομο που έχει πολύ χαμηλό αριθμό ουδετερόφιλων) από τύπους χημειοθεραπείας
 • θεραπεία της ασθένειας της ακτινοβολίας

Το δραστικό συστατικό του Neulasta είναι η πεγκφιλγραστίμη. (Ένα ενεργό συστατικό είναι αυτό που κάνει ένα φάρμακο να λειτουργεί.) Το Neulasta είναι ένας τύπος βιολογικού φαρμάκου, που σημαίνει ότι παράγεται από ζωντανά κύτταρα. Ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται παράγοντες διέγερσης αποικιών κοκκιοκυττάρων (G-CSF), οι οποίοι βοηθούν τα ουδετερόφιλα να αναπτυχθούν στον μυελό των οστών σας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις δόσεις του Neulasta, καθώς και τη δύναμή του και τον τρόπο χορήγησης του. Για να μάθετε περισσότερα για το Neulasta, ανατρέξτε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο.

Ποια είναι η δοσολογία του Neulasta;

Αυτή η ενότητα περιγράφει τις συνήθεις δόσεις του Neulasta. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Ποιες είναι οι μορφές του Neulasta;

Το Neulasta διατίθεται σε δύο διαφορετικές μορφές:

 • ως υγρό διάλυμα σε προγεμισμένες σύριγγες μίας δόσης για χειροκίνητη ένεση κάτω από το δέρμα σας από έναν επαγγελματία υγείας, τον εαυτό σας ή τον φροντιστή σας στο σπίτι
 • ένα υγρό διάλυμα που διατίθεται ως κιτ Neulasta Onpro με προγεμισμένη σύριγγα μίας δόσης και Neulasta ως μέρος ενός συστήματος έγχυσης στο σώμα (OBI) για ένεση κάτω από το δέρμα

Τι δύναμη έχει το Neulasta;

Το Neulasta διατίθεται σε μία δόση των 6 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά 0,6 χιλιοστόλιτρα (mL).

Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Neulasta;

Η δόση σας και το πόσο συχνά λαμβάνετε το Neulasta εξαρτάται από την κατάσταση που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση.

Στα παιδιά, η δοσολογία του Neulasta εξαρτάται επίσης από το σωματικό τους βάρος.

Οι παρακάτω πληροφορίες περιγράφουν τις δόσεις που χρησιμοποιούνται ή συνιστώνται συνήθως. Ο γιατρός σας θα καθορίσει την καλύτερη δόση και συχνότητα των ενέσεων Neulasta με βάση την κατάστασή σας.

Δοσολογία για την πρόληψη λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας

Η τυπική δόση Neulasta για ενήλικες για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής λοίμωξης από εμπύρετη ουδετεροπενία κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ορισμένους τύπους χημειοθεραπείας είναι μία ένεση 6 mg κάτω από το δέρμα ανά κύκλο χημειοθεραπείας. (Ένας κύκλος αποτελείται από χημειοθεραπεία που ακολουθείται από μια περίοδο ανάπαυσης για να επιτρέψει στο σώμα σας να ανακάμψει από τη χημειοθεραπεία.)

Μπορεί να σας χορηγηθεί η ένεση Neulasta κάτω από το δέρμα σας από επαγγελματία υγείας ή μπορείτε να χορηγήσετε τη δόση μόνοι σας στο σπίτι.

Μπορεί επίσης να λάβετε το Neulasta μέσω του συστήματος επί του σώματος έγχυσης (OBI) ως ένεση κάτω από το δέρμα σας. Ο γιατρός σας ή άλλος επαγγελματίας υγείας θα γεμίσει τη συσκευή έγχυσης στο σώμα με Neulasta και θα λάβετε το φάρμακο περίπου 27 ώρες μετά την προσάρτηση του OBI στο δέρμα σας. Το Neulasta παραδίδεται σε περίπου 45 λεπτά.

Σημείωση: Δεν θα λάβετε την ένεση Neulasta για την πρόληψη σοβαρής λοίμωξης από τη χημειοθεραπεία εντός 14 ημερών πριν ή 24 ωρών μετά τη χημειοθεραπεία σας.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά θα λαμβάνετε το Neulasta, μιλήστε με το γιατρό σας.

Δοσολογία για ασθένεια ακτινοβολίας

Το Neulasta έχει εγκριθεί σε ενήλικες για τη θεραπεία ενός τύπου ασθένειας ακτινοβολίας που ονομάζεται αιμοποιητικό υποσύνδρομο από υψηλό επίπεδο έκθεσης σε ακτινοβολία.

Η δόση του Neulasta για αυτή τη χρήση είναι δύο ενέσεις των 6 mg κάτω από το δέρμα σας. Θα λάβετε μία ένεση των 6 mg κάτω από το δέρμα το συντομότερο δυνατό μετά την έκθεσή σας στην ακτινοβολία και τη δεύτερη δόση 1 εβδομάδα μετά την πρώτη δόση.

Σημείωση: Το σύστημα Neulasta OBI δεν χρησιμοποιείται σε άτομα με ασθένεια ακτινοβολίας.

Ποια είναι η δοσολογία του Neulasta για παιδιά;

Όπως και με τους ενήλικες, το Neulasta έχει εγκριθεί για την πρόληψη της μόλυνσης στα παιδιά κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Είναι επίσης εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ασθένειας ακτινοβολίας στα παιδιά.

Η δόση που χρησιμοποιείται σε παιδιά που ζυγίζουν περισσότερα από 45 κιλά (kg) ή περίπου 99 λίβρες (λίβρες), είναι η ίδια με τη δόση για τους ενήλικες. Για αναφορά, 1 κιλό ισούται με περίπου 2,2 λίβρες.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δοσολογία σε παιδιά που ζυγίζουν περισσότερο από 45 κιλά, ανατρέξτε στην ενότητα «Ποιες είναι οι συνήθεις δόσεις του Neulasta;» ενότητα παραπάνω.

Η δοσολογία για παιδιά που ζυγίζουν λιγότερο από 45 κιλά βασίζεται στο σωματικό τους βάρος. Θα λάβουν τη δόση τους Neulasta ως ένεση κάτω από το δέρμα από έναν επαγγελματία υγείας. Δείτε τον παρακάτω πίνακα για την κατανομή της δοσολογίας κατά βάρος.

Βάρος σε κιλά Κατά προσέγγιση βάρος σε κιλά Δοσολογία Neulasta
λιγότερο από 10 κιλά λιγότερο από 22 λίβρες 0,1 mg ανά kg
10-20 κιλά 22–45 λίβρες 1,5 mg
21–30 κιλά 46–67 λίβρες 2,5 mg
31–44 κιλά 68–98 λίβρες 4 mg

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία του Neulasta για παιδιά, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του παιδιού σας.

Σημείωση: Το σύστημα Neulasta OBI δεν χρησιμοποιείται σε παιδιά.

Χρησιμοποιείται το Neulasta μακροπρόθεσμα;

Ναι, αυτό είναι δυνατό. Πιθανότατα θα λάβετε το Neulasta για όσο διάστημα βρίσκεστε σε συγκεκριμένους τύπους χημειοθεραπείας που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από εμπύρετη ουδετεροπενία. Για αυτή τη χρήση, εάν εσείς και ο γιατρός σας αποφασίσετε ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική για την κατάστασή σας, πιθανότατα θα σας χορηγηθεί το Neulasta μακροπρόθεσμα.

Για την ασθένεια ακτινοβολίας, το Nuelasta χορηγείται μόνο σε δύο δόσεις: μία δόση αμέσως μετά την έκθεση και άλλη 1 εβδομάδα μετά την πρώτη δόση.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα λάβετε τη θεραπεία με Neulasta, μιλήστε με το γιατρό σας.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη δοσολογία μου;

Η δόση του Neulasta που σας συνταγογραφήθηκε μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης για την οποία χρησιμοποιείτε το φάρμακο
 • σωματικό βάρος (σε παιδιά)

Πώς χορηγείται το Neulasta;

Το Neulasta διατίθεται σε δύο μορφές δοσολογίας: ως υγρό διάλυμα σε προγεμισμένες σύριγγες μιας δόσης για χειροκίνητη ένεση και ως κιτ Neulasta Onpro.

Για χειροκίνητες ενέσεις μίας δόσης Neulasta

Το Neulasta χορηγείται ως ένεση κάτω από το δέρμα σας. Θα λάβετε τη δόση σας από έναν επαγγελματία υγείας σε μια κλινική ή ιατρείο ή — εάν τη λαμβάνετε μακροπρόθεσμα — θα δείξουν σε εσάς ή στον φροντιστή σας πώς να δίνετε τις δόσεις σας στο σπίτι. Λάβετε υπόψη ότι το Neulasta χορηγείται μόνο ως δύο εφάπαξ δόσεις κάτω από το δέρμα για ασθένεια ακτινοβολίας. Δεν θα λάβετε ενέσεις Neulasta 14 ημέρες πριν ή 24 ώρες μετά τη χημειοθεραπεία σας.

Για κιτ Neulasta Onpro

Ο γιατρός σας ή άλλος επαγγελματίας του τομέα της υγείας θα γεμίσει τη συσκευή έγχυσης στο σώμα (OBI) με Neulasta και θα συνδέσει το σύστημα στο δέρμα της κοιλιάς, της πλάτης ή του βραχίονα σας. Το Neulasta Onpro OBI συνδέεται μόνο στο πίσω μέρος του βραχίονα εάν ένας φροντιστής μπορεί να παρακολουθεί τη χορήγηση της δόσης του φαρμάκου OBI. Θα λάβετε τη δόση του Neulasta περίπου 27 ώρες μετά την προσάρτηση του Onpro OBI στο δέρμα σας.

Το Neulasta θα ενίεται αργά κάτω από το δέρμα σας από το OBI για περίπου 45 λεπτά. Δεν θα λάβετε ενέσεις Neulasta 14 ημέρες πριν ή 24 ώρες μετά τη χημειοθεραπεία σας.

Σημείωση: Το Neulasta Onpro OBI δεν χρησιμοποιείται για ασθένεια ακτινοβολίας ή σε παιδιά.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λήξη, την αποθήκευση και την απόρριψη του Neulasta, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Προσβάσιμα δοχεία και ετικέτες φαρμάκων

Ορισμένα φαρμακεία παρέχουν ετικέτες φαρμάκων που:

 • έχουν μεγάλα γράμματα
 • χρησιμοποιήστε μπράιγ
 • διαθέτουν έναν κωδικό που μπορείτε να σαρώσετε με ένα smartphone για να αλλάξετε το κείμενο σε ήχο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει φαρμακεία που προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας, εάν το τρέχον φαρμακείο σας δεν το κάνει.

Τι γίνεται αν χάσω μια δόση;

Εάν παραλείψετε μια δόση Neulasta, καλέστε το ιατρείο σας. Μπορούν να σας συμβουλέψουν για το εάν πρέπει να προγραμματίσετε εκ νέου ένα ραντεβού για να λάβετε μια χαμένη δόση του Neulasta.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να παραλείψετε μια δόση από το σύστημα Neulasta Onpro OBI. Μερικές φορές, ο εγχυτήρας στο σώμα μπορεί να παρουσιάσει βλάβη ή διαρροή. Εάν εσείς ή κάποιος φροντιστής παρατηρήσετε ότι το σύστημα Neulasta Onpro δεν παρέδωσε το φάρμακο ή διέρρευσε, καλέστε αμέσως το ιατρείο σας. Μπορούν να προγραμματίσουν μια ώρα για να λάβετε την πλήρη δόση της ένεσης Neulasta.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε να δίνετε έγκαιρα τη δόση του Neulasta, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια υπενθύμιση φαρμάκου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη ρύθμιση ενός ξυπνητηριού ή τη λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Εάν λάβετε το Neulasta σε ιατρείο ή κλινική και χρειάζεστε βοήθεια για να θυμάστε τα ραντεβού σας για να λάβετε το Neulasta από έναν επαγγελματία υγείας, δοκιμάστε να κάνετε λήψη μιας εφαρμογής υπενθύμισης στο τηλέφωνό σας.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Μην χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη δόση Neulasta από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς επιπτώσεις.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υπερδοσολογία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ
 • πόνος των οστών
 • συσσώρευση νερού γύρω από τους πνεύμονές σας
 • οίδημα (πρήξιμο)

Τι να κάνετε σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ Neulasta

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι έχετε δώσει στον εαυτό σας πάρα πολύ Neulasta. Μπορείτε επίσης να καλέσετε το 800-222-1222 για να φτάσετε στα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής ή να χρησιμοποιήσετε τον διαδικτυακό του πόρο. Αλλά εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 911 (ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας) ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία του Neulasta.

Είναι η δόση του Neulasta παρόμοια με τις δόσεις της φιλγραστίμης (Neupogen);

Οχι, δεν είναι. Τόσο το Neulasta (pegfilgrastim) όσο και το Neupogen (filgrastim) είναι εγκεκριμένα για την πρόληψη του κινδύνου σοβαρής λοίμωξης από εμπύρετη ουδετεροπενία και τη θεραπεία της ασθένειας ακτινοβολίας. Έχουν όμως διαφορετικές αντοχές και δοσολογίες. Το Neupogen είναι επίσης εγκεκριμένο για άλλες χρήσεις και διατίθεται σε διάφορες δόσεις και δοσολογικές μορφές. Η δοσολογία σας για το Neupogen εξαρτάται από την κατάσταση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και άλλους μεμονωμένους παράγοντες.

Το Neupogen διατίθεται ως υγρό διάλυμα σε φιαλίδια μίας δόσης και ως προγεμισμένες σύριγγες.

Το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί ως ένεση κάτω από το δέρμα από έναν επαγγελματία υγείας ή εσείς ή ένας φροντιστής μπορείτε να χορηγήσετε δόσεις μόνοι σας στο σπίτι. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί ενδοφλεβίως σε φλέβα από επαγγελματία υγείας.

Δείτε το “Ποια είναι η δόση του Neulasta;” ενότητα παραπάνω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δόσεις του Neulasta.

Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το φάρμακο και τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο σύγκρισης αυτών των φαρμάκων, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αρχίσει να εργάζεται το Neulasta;

Το Neulasta αρχίζει να δρα αμέσως μετά τη λήψη της πρώτης σας δόσης. Μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται περίπου 1-2 εβδομάδες για να ομαλοποιηθούν τα επίπεδα των ουδετερόφιλων μετά τη θεραπεία με Neulasta. (Τα ουδετερόφιλα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που δρα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.)

Για την ασθένεια ακτινοβολίας, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να βοηθήσει το Neulasta να δημιουργήσει ξανά τα λευκά αιμοσφαίρια που καταστράφηκαν από την ακτινοβολία.

Λόγω του τρόπου λειτουργίας του φαρμάκου, πιθανότατα δεν θα νιώσετε ότι το φάρμακο λειτουργεί στο σώμα σας. Αλλά ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να ελέγξει εάν το φάρμακο λειτουργεί στη βελτίωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων σας.

Εάν έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε από τη θεραπεία με Neulasta, μιλήστε με το γιατρό σας.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Οι παραπάνω ενότητες περιγράφουν τις συνήθεις δόσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Εάν ο γιατρός σας συστήσει το Neulasta για εσάς, θα σας συνταγογραφήσει τη δόση που είναι κατάλληλη για εσάς.

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να αλλάξετε τη δόση του Neulasta χωρίς τη σύσταση του γιατρού σας. Χορηγήστε το Neulasta μόνο όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα δόση σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας:

 • Θα χρειαζόμουν διαφορετική δόση του Neulasta εάν αλλάξει το χημειοθεραπευτικό μου σχήμα;
 • Θα χρειαστώ προσαρμογή της δόσης εάν παίρνω άλλα φάρμακα με το Neulasta;
 • Μπορώ να σταματήσω τις ενέσεις δοσολογίας Neulasta εάν ο καρκίνος μου βρίσκεται σε ύφεση;

Για να μάθετε περισσότερα για το Neulasta, ανατρέξτε σε αυτά τα άρθρα:

 • Όλα για τη Neulasta
 • Παρενέργειες του Neulasta: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται εδώ υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss