Κατανόηση της σοβαρής ξηροφθαλμίας

Η ξηροφθαλμία μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά η σοβαρή ξηροφθαλμία, ή ακόμα και η ξηροφθαλμία, είναι ένα πιο περίπλοκο πρόβλημα.

Τα μάτια μας είναι καλυμμένα με υγρό – δάκρυα – που τα κρατούν ενυδατωμένα, καθαρίζουν τα υπολείμματα και λιπαίνουν την κίνηση των ματιών.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ξηροφθαλμία από τον αέρα, το ξηρό κλίμα, την αφυδάτωση και πολλά άλλα. Η ξηροφθαλμία θεωρείται σοβαρή όταν είναι μακροχρόνια και δεν ανταποκρίνεται στις τυπικές θεραπευτικές επιλογές.

Τι είναι η έντονη ξηροφθαλμία;

Η σοβαρή ξηροφθαλμία δεν είναι επίσημη διάγνωση. Η σοβαρή, χρόνια ξηροφθαλμία ή η ξηροφθαλμία (DED) είναι διαφορετική από τη σποραδική ξηροφθαλμία.

Όταν έχετε ξηροφθαλμία, κάποιο μέρος του συστήματος που παράγει ή εκκρίνει τα δάκρυά σας δεν λειτουργεί σωστά. Η έλλειψη παραγωγής δακρύων ή η απόφραξη στη ροή των δακρύων είναι αυτό που προκαλεί την ξηρότητα.

Μάθετε περισσότερα για το σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έντονης ξηροφθαλμίας;

Πιθανότατα έχετε νιώσει ξηροφθαλμία σε μια μέρα με αέρα, μαζί με αλλεργίες ή ακόμα και όταν είστε κουρασμένοι. Συμπτώματα Η ξηροφθαλμία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • μια γρατζουνιά αίσθηση
 • την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι στο μάτι σου
 • ερυθρότητα
 • ευαισθησία στο φως
 • θολή όραση

Περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις Η χρόνια ξηροφθαλμία ή η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο, σημαντικά προβλήματα όρασης ή να σας αφήσει εντελώς ανίκανους να παράγετε δάκρυα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σοβαρής ξηροφθαλμίας;

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα αρχίσει να διαγνώσει την πάθηση των ματιών σας με μια οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας, συνήθως με τη βοήθεια φώτων και μεγέθυνσης.

Αυτή η εξέταση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει προληπτικό έλεγχο όρασης, αλλά θα επικεντρωθεί κυρίως στον έλεγχο της δομής και της ανατομίας του ματιού και του βλεφάρου σας.

Μπορεί να σας ζητηθεί να ανοιγοκλείσετε ή να μετακινήσετε το μάτι σας προς διαφορετικές κατευθύνσεις και είναι δυνατή η μέτρηση και ο έλεγχος των δακρύων σας.

Η επίσημη διάγνωση της ξηροφθαλμίας γίνεται συνήθως μόνο εάν ένας επαγγελματίας υγείας εντοπίσει ένα δομικό ή λειτουργικό πρόβλημα με τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια σας κάνουν και χρησιμοποιούν τα δάκρυα.

Μερικοί δοκιμές που αναλύουν την παραγωγή δακρύων και τον τρόπο με τον οποίο το μάτι σας χρησιμοποιεί τα δάκρυα μπορεί να περιλαμβάνει:

 • δοκιμή σχισμής λυχνίας
 • Δοκιμή Schirmer
 • χρόνος διάσπασης δακρύων (TBUT)

Ποια είναι η θεραπεία για σοβαρή ξηροφθαλμία;

Η θεραπεία για την ξηροφθαλμία σας θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία. Εάν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο άνεμος, η σκόνη ή οι ερεθιστικοί παράγοντες είναι η αιτία της ξηροφθαλμίας, η αποφυγή αυτών των ερεθιστικών ή η προστασία των ματιών σας όταν βρίσκεστε έξω μπορεί να σας βοηθήσει.

Ξηροφθαλμία που προκαλείται από φάρμακα, χρόνια προβλήματα υγείας όπως το σύνδρομο Sjögren ή προβλήματα με την παραγωγή δακρύων είναι συνήθως αντιμετωπίζεται με πράγματα όπως:

 • λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες, τζελ ή αλοιφές χωρίς ιατρική συνταγή
 • συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αύξηση της παραγωγής δακρύων, όπως η κυκλοσπορίνη (Restasis) ή η lifitegrast (Xiidra)
 • τοποθέτηση βύσματος δακρυϊκού αγωγού (punctal plug).
 • χειρουργική επέμβαση που στοχεύει τη δομή των βλεφάρων ή τη λειτουργία του δακρυϊκού πόρου

Ποιες είναι οι επιπλοκές της σοβαρής ξηροφθαλμίας;

Πέρα από τον ερεθισμό, η ξηροφθαλμία χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο εξωτερικό στρώμα του ματιού σας και σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη ή απώλεια της όρασης. Οι εκδορές μπορεί να αναπτυχθούν στον κερατοειδή σας – το εξωτερικό στρώμα του ματιού σας – με έντονη ξηροφθαλμία.

Μερικά άτομα με αυτά τα συμπτώματα έχουν σημαντική ενόχληση και αναφέρουν βιώνοντας κατάθλιψη πάνω από τα συμπτώματά τους.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή ξηροφθαλμία;

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ξηροφθαλμία από καιρό σε καιρό, αλλά υπάρχουν ορισμένα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για πιο χρόνιες ή σοβαρές μορφές αυτής της πάθησης.

Οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρά προβλήματα ξηροφθαλμίας περιλαμβάνουν:

 • είναι άνω των 50 ετών
 • ανατίθεται γυναίκα κατά τη γέννηση
 • έχοντας ανεπάρκεια βιταμίνης Α
 • έχοντας ανεπάρκεια ωμέγα-3
 • φορώντας φακούς επαφής
 • ορισμένες αυτοάνοσες καταστάσεις
 • αντιμετωπίζουν ορμονικές αλλαγές
 • κοιτάζοντας τις οθόνες για πολλή ώρα
 • χρησιμοποιώντας ορισμένα φάρμακα
 • έχοντας κάνει επεμβάσεις στα μάτια

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα με σοβαρή ξηροφθαλμία;

Εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετωπίζετε ξηροφθαλμία κάθε χρόνο, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε προστασία ματιών, να αποφύγετε τους πυροδοτητές ή να χρησιμοποιείτε τακτικά οφθαλμικές σταγόνες για να αποφύγετε εξάρσεις και σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία της ξηρότητας στα μάτια σας.

Εάν τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας προκαλούνται από πρόβλημα με τους δακρυϊκούς πόρους, τη σύνθεση των δακρύων ή τους αδένες γύρω από τα μάτια σας, η θεραπεία είναι εφικτή αλλά και λίγο πιο περίπλοκη.

Για δομικά και λειτουργικά προβλήματα στα μάτια σας που προκαλούν ξηροφθαλμία, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει εντατικές θεραπείες όπως θεραπεία με λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση.

Μπορείτε να αποτρέψετε την έντονη ξηροφθαλμία;

Δεν μπορείτε να αποτρέψετε κάθε είδους ξηροφθαλμία. Εάν ένα δομικό πρόβλημα ή συστηματική ασθένεια προκαλεί ξηροφθαλμία, αυτά τα υποκείμενα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να βρείτε ανακούφιση.

Για πιο γενικές μορφές ξηροφθαλμίας, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε την ξηρότητα και τον ερεθισμό. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • πίνοντας άφθονο νερό
 • χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα
 • προστατεύοντας τα μάτια σας από τον αέρα και τους ερεθιστικούς παράγοντες
 • θεραπεία αλλεργιών
 • να κοιμάσαι πολύ
 • περιορίζοντας τον χρόνο οθόνης σας

Συχνές ερωτήσεις

Τι μπορώ να κάνω για τα εξαιρετικά ξηρά μάτια μου;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας. Η εύρεση της σωστής θεραπείας θα εξαρτηθεί από το τι προκαλεί την ξηροφθαλμία σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε μη συνταγογραφούμενες λιπαντικές σταγόνες για να ξεκινήσετε, αλλά αν αυτό δεν σας βοηθήσει, ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας για μια πιο εις βάθος εξέταση.

Τι θεωρείται σοβαρή ξηροφθαλμία;

Η σοβαρή ξηροφθαλμία ή η ξηροφθαλμία (DED) συνήθως διαγιγνώσκεται όταν η ξηρότητα είναι αποτέλεσμα κακής ποιότητας δακρύων ή προβλημάτων με τα μέρη του ματιού σας που παράγουν δάκρυα. Αυτά τα προβλήματα μπορεί επίσης να αναφέρονται ως δυσλειτουργικό σύνδρομο δακρύων.

Μπορεί η ξηροφθαλμία να είναι σύμπτωμα για κάτι σοβαρό;

Η ξηροφθαλμία (DED) συνήθως διαγιγνώσκεται μόνο όταν εντοπιστεί ένα δομικό ή λειτουργικό πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο το μάτι σας παράγει ή χρησιμοποιεί τα δάκρυα.

Χωρίς στοιχεία για προβλήματα με την παραγωγή δακρύων, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αναζητήσει άλλες αιτίες της ξηροφθαλμίας σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άλλες ασθένειες ή ιατρικές καταστάσεις — συχνά αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σύνδρομο Sjögren ή ασθένειες του συνδετικού ιστού όπως ο λύκος.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσει από σοβαρή ξηροφθαλμία;

Εάν το περιβάλλον γύρω σας συμβάλλει στο πρόβλημα της ξηροφθαλμίας, η ξηρότητα είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι να κάνετε αλλαγές στις συνήθειες και στον τρόπο ζωής σας.

Η τακτική χρήση οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να βοηθήσει, αλλά εάν έχετε ξηροφθαλμία, η πλήρης ανάρρωση μπορεί να απαιτεί συνταγογραφούμενα φάρμακα ή ιατρικές διαδικασίες που επιδιορθώνουν ή υποστηρίζουν την παραγωγή δακρύων.

Πάρε μακριά

Η ξηροφθαλμία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Οι λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε πολλές περιπτώσεις, αλλά η ξηροφθαλμία σας μπορεί να προκληθεί από πρόβλημα με τα δάκρυά σας ή την παραγωγή δακρύων. Η ξηροφθαλμία θεωρείται σοβαρή όταν δεν ανταποκρίνεται στις τυπικές θεραπευτικές επιλογές και είναι μακράς διαρκείας.

Εάν έχετε λάβει μέτρα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, να προστατέψετε τα μάτια σας ή δοκιμάσατε προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή και η ξηροφθαλμία σας δεν βελτιώνεται, κλείστε ένα ραντεβού για μια οφθαλμολογική εξέταση για να αποκλείσετε πιο σοβαρά προβλήματα όπως η δυσλειτουργία του δακρυϊκού πόρου .

Μάθετε περισσότερα

Μπορεί να γίνει υπερβολική χρήση των οφθαλμικών σταγόνων; Και περισσότερες συχνές ερωτήσεις

Οι οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας. Εάν αντιμετωπίζετε νέο ή αυξημένο ερεθισμό,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss