Η αποφυγή του σίτου θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά την πλάκα.

Η αποφυγή του σίτου θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά την πλάκα.
Το να ακολουθείς μια δίαιτα χωρίς σιτάρι βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στη σκλήρυνση κατά πλάκα, σύμφωνα με μια έρευνα.
 • Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκα είναι μια αυτονομία διαταραχής κατά την οποία τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στα νευρικά κύτταρα και προκαλούν φλεγμονή, οδηγώντας σε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως μυϊκή αδυναμία, κόπωση και όραση.
 • Τώρα, μια μελέτη σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα διαπίστωσε ότι μια πρωτεΐνη στο σιτάρι και άλλα δημητριακά μπορεί να εμποδίσει τη φλεγμονή που επιδεικνύει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά την πλάκα.
 • Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια δίαιτα χωρίς σιτάρι μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της σκλήρυνσης κατά την πλάκα και άλλων φλεγμονωδών διαταραχών.

Η σκλήρυνση κατά την πλάκα είναι μια νευρολογική πάθηση που εμφανίζεται σε περίπου 2,8 ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS), στις Ηνωμένες Πολιτείες, έως και 350.000 άτομα έχουν αυτή τη διαταραχή.

Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία της σκλήρυνσης κατά την πλάκα, πιστεύουν ότι πρόκειται για μια αυτοανάθεση διαταραχή, όπου τα κύτταρα που πρέπει να προστατεύουν ένα άτομο από ασθένειες επιτίθενται στα κύτταρα του ίδιου του σώματος.

Στη σκλήρυνση κατά την πλάκα, αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού διασπούν την προστατευτική νευρική εξωτερική κάλυψη των κυττάρων των κυττάρων – και τα σώματα των νευρικών κυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτή η διαδικασία επιβραδύνει την κίνηση των νευρικών ερεθισμάτων γύρω από το σώμα που οδηγεί σε συμπτώματα όπως:

 • μυϊκή αδυναμία και αλλαγές στο βάδισμα και την κινητικότητα
 • μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο
 • ουροδόχου κύστης και εντέρου προβλήματα
 • κούραση
 • όρασης προβλήματα
 • συναισθηματικές αλλαγές, όπως η κατάθλιψη.

Η φλεγμονή που προκαλείται από τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού μπορεί να επιδείξει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά την πλάκα, επομένως η λήψη για τη μείωση της φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτό υποδηλώνουν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης με επικεφαλής επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg Universitat Mainz της Γερμανίας.

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut, διαπίστωσε ότι, σε ποντίκια, οι αναστολείς της αμυλάσης τρυψίνης (ΑΤΙ), πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι, προκάλεσαν φλεγμονή στο έντερο, η οποία οδήγησε σε φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας τα κλινικά συμπτώματα. . . . . . . . . . . . . . . . . της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Οι ερευνητές δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε ATI μπορεί επίσης να αυξήσει τη φλεγμονή σε ποντίκια με πάθηση που μοιάζει με σκλήρυνση κατά πλάκα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ισχύει το ίδιο σε άτομα που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκα».
— Δρ Clare Walton, επικεφαλής της έρευνας στην Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Το διαιτητικό σιτάρι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή

Το σιτάρι, όπως και άλλα δημητριακά, περιέχει γλουτένη, η οποία σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί μια σοβαρή αυτοάνοση αντίδραση – κοιλιοκάκη.

Σε άτομα με ιοκάκη, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά όταν τρώγονται ακόμη και μικρές ποσότητες γλουτένης, προκαλώντας πόνο, φούσκωμα και βλάβη στο έντερο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα.

Περίπου το 5% των ανθρώπων στη χώρα μας αναφέρει δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία προκαλεί και πεπτικά συμπτώματα, αλλά αυτά τα συμπτώματα σπάνια είναι τόσο σοβαρά όσο τα συμπτώματα που προκαλούνται από κοιλιοκάκη.

Ωστόσο, όχι μόνο η γλουτένη στο σιτάρι προκαλεί προβλήματα. Σε μερικούς ανθρώπους, άλλες πρωτεΐνες στο σιτάρι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις ή αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορούν να είναι σοβαρές.

Ο καθηγητής Detlef Schuppan, ο οποίος είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταφραστικής Ανοσολογίας και του Κλινικού Κέντρου για την κοιλιοκάκη, τις εντερικές ασθένειες και το αυτοάνοσο, και καθηγητής ιατρικής/γαστρεντερολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Βοστώνη:

«Αυτή είναι μια μακρά ερευνητική ιστορία που πηγαίνει πίσω σε ένα από τα ερευνητικά μας έργα στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, όπου βρήκαμε ΑΤΙ ως ενεργοποιητές μακροφάγων και δενδριτικών κυττάρων μέσω του υποδοχέα 4 – ενώ οι πρωτεΐνες γλουτένης (που είναι υπεύθυνες για ασθένεια κοιλιοκάκη ) δεν έχουν καμία έμφυτη δραστηριότητα διέγερσης του ανοσοποιητικού».

«Αυτή η δραστηριότητα των πρωτεϊνών ATI στο σιτάρι εξηγεί τις παρατηρήσεις ότι πολλοί ασθενείς έχουν προβλήματα με το σιτάρι (τη λεγόμενη «ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη», η οποία δεν προκαλεί από τη γλουτένη αλλά από τις πρωτεΐνες ATI του σίτου όταν πρόκειται για χρόνια. φλεγμονώδη ασθένειες», πρόσθεσε ο καθηγητής Detlef Schuppan.

Στοιχεία σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τις αρχικές έρευνες σε ποντίκια. Χρησιμοποίησαν πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδας (ΕΑΕ), ένα πειραματικό μοντέλο που χρησιμοποιείται συνήθως σε ζώα για τη σκλήρυνση κατά πλάκα.

Αρχικά, οι ερευνητές έδωσαν σε θηλυκά ποντίκια δίαιτα χωρίς γλουτένη και ATI (GAF) για τέσσερις εβδομάδες. Στη συνέχεια χώρισαν τα ποντίκια σε τρεις διαφορετικές ομάδες διατροφής:

 • Η δίαιτα GA είχε γλουτένη (5,5% ξηρό βάρος) και ATI (0,165% ξηρό βάρος)
 • Στη δίαιτα G προστέθηκε μόνο γλουτένη (5,5% ξηρό βάρος).
 • Στη δίαιτα Α προστέθηκε μόνο ATI (0,15% ξηρό βάρος).

Οι ημερήσιες δόσεις τόσο της γλουτένης όσο και της ATI υπολογίστηκαν ότι είναι ισοδύναμες με αυτές που καταναλώνονται από ένα άτομο σε μια τυπική δυτική δίαιτα.

Οι ερευνητές προκάλεσαν την EAE στα ποντίκια μετά από τέσσερις εβδομάδες στα δίαιτα GAF και δύο ημέρες πριν ξεκινήσουν τις πειραματικές δίαιτες.

Αυτά τα ποντίκια που κατανάλωναν το περισσότερο ATI ανέπτυξαν σημαντικά πιο σοβαρή φλεγμονή EAE και CNS από τα ποντίκια που κατανάλωναν χαμηλή ATI. Η γλουτένη από μόνη της δεν είχε παρόμοια φλεγμονώδη δράση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χορήγησαν ATI σε μονοκύτταρα – έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων – από άτομα και χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκα. Και οι δύο ομάδες μονοκυττάρων απελευθέρωσαν μια σειρά προφλεγμονωδών χημειοκινών και κυτοκινών, υποδηλώνοντας ότι το ATI πυροδοτούσε τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις.

Λιγότερος πόνος στη σκλήρυνση κατά πλάκα με δίαιτα χωρίς σιτάρι

Σε μια ξεχωριστή πιλοτική μελέτη, οι ίδιοι ερευνητές τάισαν 16 άτομα με σταθερή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκα με μια δίαιτα με μειωμένη κατά 90% σιτάρι και μια δίαιτα που περιείχε σιτάρι. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, η μία ομάδα ξεκίνησε τη δίαιτα με μειωμένο σιτάρι, η άλλη ομάδα ξεκίνησε τη δίαιτα που περιείχε σιτάρι για τρεις μήνες και στη συνέχεια διέσχισε για άλλους τρεις μήνες.

Όταν ακολουθούσαν δίαιτα μειωμένης σε σιτάρι (και επομένως μειωμένης ATI), οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερα φλεγμονώδη ανοσοκύτταρα στο αίμα τους και ανέφεραν σημαντικά λιγότερο πόνο από ό,τι όταν έκαναν κανονική δίαιτα.

Ο καθηγητής Schuppan μας είπε: «Εάν λάβουμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση, θα κάνουμε μια μεγαλύτερη μελέτη σε ασθενείς με πιο σοβαρή σκλήρυνση κατά την πλάκα, όπου αναμένουμε ακόμη πιο ισχυρή επίδραση της επικουρικής δίαιτας χωρίς σιτάρι/ΑΤΙ».

Ο Δρ Walton, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, συμφώνησε ότι χρειαζόταν περισσότερη έρευνα.

«Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, δεν γνωρίζουμε εάν η μείωση της κατανάλωσης πρωτεϊνών σιταριού ή ATI θα είχε επίδραση στα συμπτώματα κάποιου που ζει με σκλήρυνση κατά πλάκα. (…) Στην περίπτωση, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα που να συγκρίνει μια δίαιτα με σιτάρι, μια δίαιτα με γλουτένη και χωρίς ATI και μια δίαιτα με ATI και χωρίς γλουτένη», είπε.

Πρέπει τα άτομα με σκλήρυνση κατά την πλάκα να αποφεύγουν το σιτάρι;

Ο Δρ Walton μας είπε ότι αυτή η από μόνη της δεν παρείχε μελέτη αποδείξεις ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκες πρέπει να αποφεύγουν το σιτάρι.

«Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκες ενδιαφέρονται πραγματικά για αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους. Αλλά μέχρι στιγμής, αυτό το νέο αποτέλεσμα βασίζεται κυρίως σε εργασία με ζώα, επομένως πρέπει να δούμε περισσότερες μελέτες σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκα για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικές είναι οι πρωτεΐνες ATI στην επίδειξη των συμπτωμάτων».
— Δρ Κλερ Γουόλτον

Ωστόσο, ο καθηγητής Schuppan εξέφρασε διαφορετική άποψη: «Με βάση τα δεδομένα μας και τις θετικές εμπειρίες στην κλινική μου πρακτική, προτείνω δίαιτα χωρίς σιτάρι σε όλους τους ασθενείς μου με κάθε είδος αυτοάνοσης νόσου, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης κατά πλάκα».

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss