Επισκόπηση των καλοήθων (μη καρκινικών) σπίλων

Οι καλοήθεις κρεατοελιές είναι μη καρκινικές δερματικές αναπτύξεις. Είναι τυπικά συμμετρικά με στρογγυλεμένο σχήμα και λεία άκρη.

Ένας σπίλος είναι μια μικρή συλλογή κυττάρων του δέρματος. Είναι επίσης γνωστό ως σπίλοι (ο πληθυντικός είναι “σπίλοι”). Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν 10-40 κρεατοελιές στο σώμα τους και αυτοί οι σπίλοι είναι τυπικά καλοήθεις (μη καρκινικοί). Οι σπίλοι που υπάρχουν από τη γέννηση ονομάζονται συγγενείς σπίλοι, ενώ οι σπίλοι που εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας ονομάζονται επίκτητοι σπίλοι.

Οι κρεατοελιές έρχονται σε διάφορα μεγέθη, υφές και χρώματα. Οι κρεατοελιές με ακανόνιστο σχήμα με περισσότερα χρώματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι καρκινικές. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν η εμφάνιση ενός σπίλου αλλάξει, εάν γίνει επώδυνος ή εάν δεν είστε σίγουροι αν είναι καλοήθης.

Ποια είναι τα σημάδια ότι ένας σπίλος είναι καλοήθης;

Καλοήθεις κρεατοελιές τυπικά:

 • έχουν στρογγυλό ή οβάλ σχήμα
 • έχουν πλάτος μικρότερο από 5 χιλιοστά
 • έχουν το ίδιο χρώμα παντού
 • έχουν διακριτές, λείες άκρες

Οι καλοήθεις κρεατοελιές μπορεί να είναι είτε επίπεδες είτε ανασηκωμένες και μπορεί να έχουν τρίχες που αναπτύσσονται από μέσα τους.

Τι προκαλεί τους καλοήθεις σπίλους;

Οι κρεατοελιές προκαλούνται από ακανόνιστη ανάπτυξη του δέρματος. Ειδικά κύτταρα που περιέχουν μελανίνη είναι υπεύθυνα για τον πιο σκούρο χρωματισμό των σπίλων.

Περίπου 1 στα 100 μωρά γεννιούνται με κρεατοελιά. Αλλά αυτοί οι σπίλοι μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που αποκτήθηκαν αργότερα στη ζωή. Γενετικές μεταλλάξεις στη μήτρα είναι πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στο σχηματισμό συγγενών σπίλων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν κρεατοελιές μέχρι να είναι περίπου 40 χρονών. Η έκθεση στον ήλιο και τις ακτίνες UV πιστεύεται ότι είναι η αιτία πολλών επίκτητων σπίλων. Η γενετική μπορεί επίσης να επηρεάσει τον αριθμό των σπίλων που αναπτύσσετε.

Διαβάστε περισσότερα για τους επίκτητους σπίλους.

Οι καλοήθεις κρεατοελιές εγκυμονούν κινδύνους;

Υπάρχει πιθανότητα οι καλοήθεις κρεατοελιές να γίνουν καρκινικές με την πάροδο του χρόνου. Οι άτυποι σπίλοι γνωστοί ως δυσπλαστικοί σπίλοι είναι πιο πιθανό να γίνουν καρκινικοί. Σχετικά με 1 στα 10 Οι Αμερικανοί έχουν τουλάχιστον έναν δυσπλαστικό σπίλο στο σώμα τους.

Αν και είναι σπάνιο ένας καλοήθης σπίλος, συμπεριλαμβανομένου ενός δυσπλαστικού σπίλου, να γίνει μελάνωμα (ένας τύπος καρκίνου του δέρματος), είναι πιθανό. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος.

Η αφαίρεση καλοήθων σπίλων έχει επίσης ορισμένους κινδύνους, όπως:

 • ουλές
 • μόλυνση
 • διαχωρισμός τραύματος
 • επανεμφάνιση του σπίλου

Πώς μπορούν οι γιατροί να πουν ότι ένας σπίλος είναι καλοήθης;

Για να προσδιορίσει εάν ο σπίλος σας είναι καλοήθης, ένας γιατρός θα τον εξετάσει οπτικά και θα τον συγκρίνει με την εμφάνιση άλλων καλοήθων σπίλων. Ανάλογα με το τι βλέπουν, μπορεί να κάνουν βιοψία δέρματος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε οριστικά εάν ένας σπίλος είναι καρκινικός.

Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας δέρματος, ο γιατρός θα αφαιρέσει ένα τμήμα του δέρματος που φαίνεται άτυπο και θα το στείλει σε ένα εργαστήριο για εξέταση. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί μόνο λίγες στιγμέςαλλά ίσως χρειαστεί να περιμένετε αρκετές ημέρες ή εβδομάδες για τα αποτελέσματα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι καλοήθεις κρεατοελιές;

Οι κρεατοελιές συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία εκτός και αν είναι καρκινικές. Εάν ο γιατρός σας ανησυχεί ότι ένας σπίλος είναι καρκινικός, μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεσή του.

Πρέπει να αφαιρεθούν οι καλοήθεις σπίλοι;

Οι περισσότεροι καλοήθεις κρεατοελιές δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Η πιθανότητα ένας καλοήθης σπίλος να γίνει καρκινικός είναι μικρό. Εάν η θέση ή το μέγεθος του κρεατοελιά δεν είναι επιθυμητά, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για την αφαίρεσή του για αισθητικούς λόγους, αλλά η ασφάλιση μπορεί να μην καλύπτει τη διαδικασία.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν:

 • παρατηρήστε ότι ένας τυφλοπόντικας έχει αλλάξει σε χρώμα, σχήμα ή μέγεθος
 • έχετε ένα σπίλο που έχει γίνει φαγούρα, κρούστα ή φλεγμονή ή αιμορραγεί
 • αναπτύξτε ένα ασυνήθιστο σημάδι στο δέρμα σας που δεν εξαφανίζεται μετά από αρκετές εβδομάδες
 • δεν είναι σίγουροι εάν ένας σπίλος είναι καλοήθης
 • θέλετε να αφαιρέσετε έναν τυφλοπόντικα

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με καλοήθεις σπίλους

Ακολουθούν απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους καλοήθεις σπίλους:

Τι είναι ένας καλοήθης σπίλος;

Ένας καλοήθης σπίλος είναι μια μικρή, έγχρωμη, μη καρκινική ανάπτυξη στο δέρμα σας.

Μπορούν να αναπτυχθούν καλοήθεις κρεατοελιές;

Ναι, οι καλοήθεις κρεατοελιές μπορούν να αναπτυχθούν, ειδικά καθώς γερνάει το παιδί. Οι συγγενείς κρεατοελιές θα αναπτυχθούν αναλογικά με το σώμα σας. Εάν ένας σπίλος μεγαλώνει άνισα, είναι σημαντικό να το αναφέρετε στον γιατρό σας ή στο γιατρό του παιδιού σας.

Μπορεί ένας κανονικός σπίλος να είναι δίχρωμος;

Ναι, οι καλοήθεις κρεατοελιές μπορεί να έχουν δύο χρώματα. Αλλά ένας σπίλος με επιπλέον χρώματα είναι πιο πιθανό να είναι καρκινικός.

Μπορεί ένας σπίλος να μοιάζει με μελάνωμα αλλά να είναι καλοήθης;

Ναι, οι άτυποι σπίλοι που ονομάζονται δυσπλαστικοί σπίλοι μπορεί να μοιάζουν με μελάνωμα παρόλο που είναι καλοήθεις. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα εάν ένας σπίλος είναι καλοήθης ή καρκινικός είναι να πραγματοποιήσετε βιοψία, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος κυττάρων του δέρματος.

Μπορεί ένας καλοήθης σπίλος να γίνει κακοήθης;

Ένας καλοήθης σπίλος μπορεί να μετατραπεί σε μελάνωμα, αλλά αυτό είναι σπάνιος.

Μπορούν να εξαφανιστούν οι καλοήθεις κρεατοελιές;

Ναι, είναι σύνηθες οι κρεατοελιές να ξεθωριάζουν ή να εξαφανίζονται καθώς μεγαλώνετε.

Πάρε μακριά

Οι κρεατοελιές είναι κοινές δερματικές αναπτύξεις και οι περισσότερες είναι καλοήθεις (μη καρκινικές). Οι καλοήθεις κρεατοελιές τείνουν να έχουν στρογγυλό ή οβάλ σχήμα και λείες άκρες. Οι καλοήθεις σπίλοι συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τυχόν σπίλους που έχετε για σημάδια καρκίνου.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν έχετε σπίλο που αλλάζει σχήμα ή χρώμα ή γίνεται επώδυνος. Εάν ο γιατρός σας ανησυχεί ότι ένας σπίλος μπορεί να είναι καρκινικός, μπορεί να κάνει βιοψία και να συστήσει χειρουργική αφαίρεσή του.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss