Εκφύλιση ωχράς κηλίδας και έλαια σπόρων: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ορισμένα σπορέλαια συνδέονται με την ανάπτυξη εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Τα λιγότερο επεξεργασμένα έλαια είναι γενικά πιο υγιεινά και μπορούν να έχουν προστατευτική επίδραση στη συνολική υγεία σας.

Τα τρόφιμα περιέχουν τα περισσότερα από τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για μια υγιή ζωή και ακόμη και μερικά που μπορούν να καταπολεμήσουν, να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν διάφορες καταστάσεις.

Υπάρχουν πολλές τροφές που είναι ευεργετικές για την υγεία των ματιών σας συνολικά. Αλλά τα σπορέλαια, ειδικότερα, έχουν μελετηθεί για την επίδρασή τους στην υγεία του αμφιβληστροειδούς και σε ασθένειες όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – η κύρια αιτία τύφλωσης στους ενήλικες.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει ποια σπορέλαια πρέπει να καταναλώνετε ή να αποφεύγετε εάν έχετε ή διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τα σπορέλαια βλάπτουν τα μάτια σας και προκαλούν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Τα φυσικά σπορέλαια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά δεν παράγονται όλα τα έλαια εξίσου.

Τα σπορέλαια που είναι υψηλά σε ορισμένους τύπους λιπών μπορούν στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Τα τρανς λιπαρά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα κορεσμένα λίπη που μερικές φορές αναφέρονται ως βιομηχανοποιημένα έλαια επειδή έχουν τροποποιηθεί από τη φυσική τους κατάσταση για να βελτιώσουν τη χρηστικότητα και τη διάρκεια ζωής σε συσκευασμένα τρόφιμα.

Παραδείγματα του ελαιογραφίες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ηλιέλαιο
 • λάδι κανόλας
 • σογιέλαιο

Αυτά μπορούν επίσης να αναφέρονται ως υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Τα φυτικά έλαια και τα σπορέλαια μπορούν να ανήκουν σε αυτήν την ομάδα και έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) και ακόμη ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορεί να μην είναι το πιο ωφέλιμο για την υγεία των ματιών.

Αυτοί οι τύποι λιπών θεωρούνται επίσης κορεσμένα λίπη και έχουν συνδεθεί με ορισμένα από τα ίδια προβλήματα υγείας με τα τρανς λιπαρά.

Μάθετε για άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν κινδυνεύετε να αναπτύξετε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ποια έλαια πρέπει να αποφεύγετε με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Τα κορεσμένα και τα πολυακόρεστα λιπαρά φαίνεται να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία των ματιών, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα τροφίμων που περιέχουν αυτά τα λίπη, αλλά τα σπορέλαια που σχετίζονται με κινδύνους για την υγεία των ματιών περιλαμβάνουν:

 • λάδι καρυδιού
 • ηλιέλαιο
 • λινέλαιο
 • έλαιο καρθάμου
 • σογιέλαιο
 • καλαμποκέλαιο

Ποια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Δεν είναι όλα τα λάδια κακά, και μερικά μπορεί να έχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, τα φυσικά έλαια που απαιτούν λίγη επεξεργασία έχουν συσχετιστεί με καλύτερη υγεία των ματιών ή έχουν προστατευτικές ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη (LUT) και η ζεαξανθίνη (ZEA) και το πολυακόρεστο λιπαρό οξύ εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) σχετίζονται με την καλή υγεία του αμφιβληστροειδούς και μπορεί να αποτρέψουν ή να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων των αλλαγών της όρασης που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, τα κίτρινα λαχανικά και τα ιχθυέλαια είναι από τις πιο πλούσιες πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών, αλλά ορισμένοι σπόροι περιέχουν επίσης πολύτιμα αποθέματα LUT, ZEA ή DHA. Αυτά περιλαμβάνουν σπόρους ή μούρα όπως:

 • γκότζι μπέρι
 • φιστίκια Αιγίνης
 • κολοκύθι
 • καλαμπόκι
 • αρακάς

Το λάδι λιναρόσπορου βοηθά στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Ο λιναρόσπορος έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και έχει οφέλη για την καρδιά και το πεπτικό σας σύστημα. Όταν ενσωματωθεί στη διατροφή σας ή συμπληρωθεί στα τρόφιμα που τρώτε, ο λιναρόσπορος μπορεί να είναι καλός για εσάς.

Αλλά υπάρχει επίσης έρευνα που υποδηλώνει ότι το έλαιο λιναριού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ωστόσο, τα έλαια λιναριού χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να βοηθήσουν άλλες οφθαλμικές παθήσεις, όπως η ξηροφθαλμία.

Φροντίστε να μιλήσετε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης ή τον οφθαλμίατρό σας εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή σας.

Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντικαταστήσετε τα σπορέλαια;

Τα επεξεργασμένα σπορέλαια είναι διαβόητα υψηλά σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αλλά άλλοι τύποι ελαίων και λιπών προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Ωστόσο, τα πολλά ή πολύ λίγα λιπαρά εγκυμονούν κινδύνους, επομένως υπάρχουν και άλλα τρόφιμα και συμπληρώματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε την υγεία των ματιών σας.

Μερικές από τις καλύτερες τροφές για τα μάτια σας περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

 • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
 • σταφύλια
 • σκούρα, φυλλώδη πράσινα όπως σπανάκι ή λάχανο
 • καρότα
 • ψάρι
 • αυγά

Πολλά σπορέλαια συνδέονται με την ανάπτυξη εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

Τα λιγότερο επεξεργασμένα έλαια είναι γενικά πιο υγιεινά και μπορούν να έχουν προστατευτική επίδραση στη συνολική υγεία σας. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τους συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για οφθαλμικές παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τα βήματα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε ή να επιβραδύνετε την εξέλιξη της απώλειας όρασης.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss