Είναι το πλιγούρι βρώμης μια τροφή φιλική προς την κετο;

Το κανονικό πλιγούρι βρώμης δεν είναι ιδανική επιλογή εάν ακολουθείτε μια δίαιτα κετο. Μπορεί να ισχύουν ορισμένες εξαιρέσεις, αλλά μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε μια εναλλακτική λύση στη δημοφιλή βρώμη.

Η κετογονική δίαιτα, γνωστή και ως δίαιτα κετο, είναι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που προορίζεται να βάλει το σώμα σας στη μεταβολική κατάσταση της κέτωσης.

Στην κέτωση, το σώμα σας χρησιμοποιεί κετόνες αντί για υδατάνθρακες (υδατάνθρακες) ως κύρια πηγή ενέργειας. Οι κετόνες είναι ουσίες που παράγονται όταν το σώμα σας διασπά τα λίπη.

Μπορείτε να έχετε πλιγούρι βρώμης σε δίαιτα κετο;

Το κανονικό ρολό, γρήγορα μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης δεν θεωρείται τρόφιμο φιλικό προς την κετο.

Ένα φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης περιέχει γύρω 47 γραμμάρια (g) καθαρών υδατανθράκων. Όταν συνυπολογίζετε τους υδατάνθρακές σας από άλλες πηγές τροφίμων, ακόμη και μισό φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης μπορεί να υπερβεί την ημερήσια δόση σας σε υδατάνθρακες σε μια δίαιτα κετο.

Είναι πιθανό να έχετε μια μικρότερη μερίδα πλιγούρι βρώμης εάν έχετε προσχεδιάσει ολόκληρη την ημέρα σας για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε εντός του στόχου σας για τους υδατάνθρακες.

Εάν έχετε διάθεση για λίγη καλοσύνη από πλιγούρι βρώμης, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ίνες βρώμης, ένα προϊόν που παρασκευάζεται από το εξωτερικό φλοιό βρώμης που μπορεί να παράγει χυλό όταν αναμειγνύεται με ζεστό υγρό.

Οι τιμές των υδατανθράκων ποικίλλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή, αλλά οι ίνες βρώμης είναι χαμηλότερες σε υδατάνθρακες από το πλιγούρι βρώμης.

Εάν αυτό δεν είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε, μπορεί να βρείτε επιτυχία αναμειγνύοντας μια κουταλιά πλιγούρι βρώμης με ένα φιλικό προς την κετο τροφή, όπως οι σπόροι chia, που συχνά καταναλώνονται χρησιμοποιώντας τα ίδια παρασκευάσματα με το παραδοσιακό πλιγούρι βρώμης.

Κέτο δίαιτα με μια ματιά

Σύμφωνα με Έρευνα 2021η κέτωση μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε σωματικό λίπος ενώ περιορίζει την όρεξή σας.

Οποιαδήποτε δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει κέτωση είναι μια κετογονική δίαιτα. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, που διαφοροποιούνται από το ποσοστό των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες) που επιτρέπουν.

Γενικά εύρη των μακροθρεπτικών συστατικών στις κετοδίαιτες είναι:

  • Λίπος: 55–60%
  • Πρωτεΐνη: 30–35%
  • Υδατάνθρακες: 5–10%

Για παράδειγμα, εάν ακολουθείτε ένα τυπικό πρόγραμμα 2.000 θερμίδων την ημέρα, το εύρος των υδατανθράκων σας θα είναι μεταξύ 20 και 50 g την ημέρα. Χρειάζεστε μια οπτική; Μια κανονική μπανάνα έχει περίπου 26 γρ των υδατανθράκων.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Είναι το γάλα βρώμης κετοφιλικό;

Το γάλα βρώμης παρασκευάζεται ανακατεύοντας τη βρώμη με νερό και διαχωρίζοντας το υγρό από τα στερεά. Παρόλο που είναι χαμηλότερο σε υδατάνθρακες από το πλιγούρι βρώμης, το γάλα βρώμης δεν θεωρείται ούτε φιλικό για κετο.

Ένα φλιτζάνι γάλα βρώμης έχει περίπου 17 γρ καθαρών υδατανθράκων.

Χρησιμοποιείται με φειδώ ως κρέμα καφέ ή στο τσάι, το γάλα βρώμης μπορεί να είναι ακόμα αποδεκτό σε μια δίαιτα κετο, εάν λάβετε υπόψη την υπόλοιπη πρόσληψη υδατανθράκων.

Ας μιλήσουμε για τους συνολικούς υδατάνθρακες έναντι των καθαρών υδατανθράκων

Όταν πρόκειται για μια κετογονική δίαιτα, το είδος των υδατανθράκων που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων σας έχει σημασία. Πολλά προϊόντα αναφέρουν τις «διαιτητικές ίνες» και τις «αλκοόλες ζάχαρης» κάτω από τους συνολικούς υδατάνθρακες.

Μερικοί άνθρωποι σε δίαιτα κετο θα αφαιρέσουν όλες τις διαιτητικές ίνες και τις μισές από τις αλκοόλες ζάχαρης από τους συνολικούς υδατάνθρακες για να αποκτήσετε έναν αριθμό «καθαρών υδατανθράκων». Χρησιμοποιούν αυτόν τον αριθμό για να υπολογίσουν τα ημερήσια σύνολα.

Οι διαιτητικές ίνες και οι αλκοόλες σακχάρων αφαιρούνται από τον συνολικό αριθμό υδατανθράκων, επειδή δεν συμβάλλουν στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα που διαταράσσει την κέτωση στην οποία στοχεύετε.

Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούν όλοι όσοι κάνουν δίαιτα καθαρούς υδατάνθρακες. Αυτός δεν είναι επίσημος διατροφικός όρος, αν και μπορεί να σας ενθαρρύνει να επιλέξετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για το πλιγούρι βρώμης;

Είτε το τρώτε για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό, το πλιγούρι βρώμης δεν διαφέρει πολύ στην προετοιμασία.

Το πλιγούρι βρώμης ως παρασκευασμένο πιάτο είναι συνήθως μια μορφή χυλού, ένα τρόφιμο που παρασκευάζεται συνδυάζοντας υγρό με δημητριακά ή όσπρια μέχρι να έχετε μια υφή σαν κρέμα.

Εάν δεν ανησυχείτε πολύ για τη διατήρηση της γεύσης βρώμης, υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις χυλού χαμηλών υδατανθράκων:

  • Γεύμα λιναρόσπορου: Ο αλεσμένος λιναρόσπορος ονομάζεται λιναρόσπορος. Εκατό γραμμάρια, ή μεταξύ ½ έως ¾ φλιτζάνι, ανάλογα με τη συνοχή του γεύματος, περιέχει περίπου 11 καθαροί υδατάνθρακες.
  • Αλεύρι καρύδας: Το αλεύρι καρύδας είναι μια άλλη επιλογή χυλού, που παρασκευάζεται από αποξηραμένο και αλεσμένο κρέας καρύδας. Οι καθαροί υδατάνθρακες του έρχονται σε περίπου 24 ανά 100 g (ή 8 g καθαρούς υδατάνθρακες ανά 1/2 φλιτζάνι), ανάλογα με τη συνοχή.
  • Σπόροι Chia: Οι σπόροι Chia είναι μια ευέλικτη τροφή που χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα και ως υποκατάστατα ψησίματος. Όταν αναμιγνύονται με υγρό, αναπτύσσουν μια επίστρωση που μοιάζει με γέλη που δημιουργεί μια υφή παρόμοια με την πουτίγκα. Το μισό φλιτζάνι σπόροι chia περιέχει περίπου 8 καθαροί υδατάνθρακες.
  • Καρδιές κάνναβης: Οι καρδιές κάνναβης είναι οι σπόροι από το φυτό Cannabis sativa. Είναι θεωρείται τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να προσθέσετε σε μια δίαιτα κετο. Μετά τον υπολογισμό για τις ίνες, οι σπόροι κάνναβης έχουν σχεδόν καθόλου καθαρούς υδατάνθρακες ανά μερίδα.
  • Αλεύρι αμυγδάλου: Το αλεύρι αμυγδάλου χρησιμοποιείται συνήθως ως υποκατάστατο για το κανονικό αλεύρι ψησίματος, αλλά μπορεί επίσης να φτιάξει χυλό εάν χρειάζεστε εναλλακτική πλιγούρι βρώμης. Το αλεύρι αμυγδάλου έχει περίπου 6 καθαροί υδατάνθρακες ανά 1/4 φλ.

Εάν τρώτε το πλιγούρι βρώμης σας ξηρό, με granola ή ως πρόσθετο σε smoothies και μπάρες πρωτεΐνης, οι εκδόσεις πλήρους μορφής των παραπάνω τροφών εξακολουθούν να λειτουργούν ως φιλικά προς την κετο υποκατάστατα.

Είναι το πλιγούρι βρώμης κετοφιλικό; Όχι, εκτός αν σας ενδιαφέρει μόνο μια κουταλιά την ημέρα. Το πλιγούρι βρώμης είναι πλούσιο σε καθαρούς υδατάνθρακες, κάτι που δεν ταιριάζει με τη στρατηγική χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που απαιτείται για την επίτευξη κέτωσης.

Οι σπόροι Chia, ο λιναρόσπορος, οι καρδιές κάνναβης και τα αμύγδαλα είναι όλα πιθανά υποκατάστατα του πλιγούρι βρώμης, είτε τα κάνετε χυλό είτε απολαμβάνετε να τα ανακατεύετε με άλλα τρόφιμα.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss