Είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα αναπηρία;

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να σας κάνει να σταματήσετε να εργάζεστε. Εάν πληροίτε συγκεκριμένες απαιτήσεις, μπορεί να πληροίτε τις προϋποθέσεις για παροχές αναπηρίας.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια εξέλιξη της σπονδυλαρθρίτιδας, η οποία είναι αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης. Επηρεάζει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους που περιβάλλουν τη ραχοκοκαλιά σας. Η ασθένεια μερικές φορές επηρεάζει επίσης άλλα όργανα ή αρθρώσεις όπως τα ισχία, τα γόνατα και τους αστραγάλους σας.

Όπως πολλά άλλα είδη αρθρίτιδας, μπορεί να έχετε στιγμές που είστε δύσκαμπτοι και πονάτε και άλλες φορές όταν δεν έχετε συμπτώματα. Αλλά εάν έχετε σοβαρό AS που καθιστά πολύ δύσκολο να εργαστείτε, μπορεί να πληροίτε τις προϋποθέσεις για παροχές αναπηρίας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η απόκτηση επιδομάτων αναπηρίας μπορεί να είναι μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία και πρέπει να πληροίτε συγκεκριμένα κριτήρια. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες για να ξεκινήσετε.

Πόσο αναπηρική είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με AS έχουν πόνο στην πλάτη και δυσκαμψία μερικές φορές. Όμως το σοβαρό AS μπορεί να προκαλέσει χρόνιο, έντονο πόνο και δυσκαμψία. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει τη σύντηξη των οστών της σπονδυλικής σας στήλης.

Επειδή αυτή η σύντηξη μπορεί να κάνει την πλάτη σας να γίνει άκαμπτη και άκαμπτη, μπορεί να έχετε δυσκολία να κινηθείτε ή να λυγίσετε. Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθείτε σχετικές συνθήκες αρέσει:

 • ραγοειδίτιδα
 • ψωρίαση
 • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Γρήγορα γεγονότα: Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και εργασία

 • Σε μια μελέτη του 2019, 13,6% ατόμων (περίπου 1 στους 7) με AS ανέφεραν ότι έλειπαν από την εργασία τους λόγω συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 μηνών.
 • Σχετικά με ένα τρίτο των ατόμων με σύνδρομο AS σταματούν να εργάζονται νωρίτερα από το συνηθισμένο, ειδικά εκείνοι σε εργασίες με σημαντικές σωματικές απαιτήσεις.
 • Ενώ τα ακριβή ποσοστά διαφέρουν ανά περιοχή, τα άτομα με AS πιο συχνά μεταβείτε σε λιγότερο απαιτητικές θέσεις εργασίας ή συνταξιοδοτηθείτε πρόωρα σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν AS.
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδόματα αναπηρίας;

Εάν το AS διαταράσσει την καθημερινή σας ζωή και δυσκολεύει τη συνέχιση της εργασίας, μπορεί να πληροίτε τις προϋποθέσεις για παροχές αναπηρίας Κοινωνικής Ασφάλισης. Αλλά πρέπει να πληροίτε τα κριτήρια της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης (SSA).

Θα χρειαστείτε επίσης ιατρικό προσωπικό για να τεκμηριώσει τυχόν συμπτώματα που έχετε που ταιριάζουν με την περιγραφή του SSA στην ενότητα Ανοσολογικές Διαταραχές. Η SSA την κατατάσσει ως σπονδυλοαρθροπάθεια.

Μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να προκριθεί. Η SSA ενδέχεται να απορρίψει την αξίωσή σας και ίσως χρειαστεί να υποβάλετε ένσταση.

Ακολουθούν ορισμένα από τα κριτήρια SSA για να πληροίτε τις προϋποθέσεις:

 • Μια ειδική προϋπόθεση πρέπει να έχει διαρκέσει ένα χρόνο, να αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο ή να αναμένεται να οδηγήσει σε θάνατο.
 • Δεν πρέπει να κερδίζετε πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο κάθε μήνα.
 • Πρέπει να έχετε τουλάχιστον μία σημαντική βλάβη.

Παραδείγματα ζητημάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • φλεγμονή ή δομικές αλλαγές των μεγάλων αρθρώσεων που περιορίζουν την κίνηση και την εργασία
 • άλλα προσβεβλημένα όργανα
 • σπονδυλική καθήλωση 30 μοιρών ή περισσότερο

Θα χρειαστείτε τεκμηρίωση ιατρικής θεραπείας, φαρμακευτικής αγωγής, χειρουργικής επέμβασης ή άλλης υγειονομικής περίθαλψης που έχετε λάβει λόγω της κατάστασής σας. Θα χρειαστείτε επίσης ονόματα και στοιχεία επικοινωνίας για την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας.

Πώς μπορούν τα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα να υποβάλουν αίτηση για επιδόματα αναπηρίας;

Μαζί με τον ορισμό της «αναπηρίας» της κυβέρνησης, η SSA έχει αυστηρές οδηγίες σχετικά με το ποιος μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για παροχές. Πρέπει να έχετε εργαστεί σε θέσεις εργασίας που καλύπτονται από την Κοινωνική Ασφάλιση. Πρέπει επίσης να έχετε εργαστεί αρκετό καιρό και αρκετά πρόσφατα για να προκριθείτε.

Μόλις πληροίτε τις προϋποθέσεις, υπάρχει συνήθως μια περίοδος αναμονής 5 μηνών. Οι πληρωμές αναπηρίας ξεκινούν τον έκτο ολόκληρο μήνα αφότου η SSA διαπιστώσει ότι ξεκίνησε η αναπηρία σας. Ωστόσο, η SSA μπορεί να σας καταβάλει αναδρομικά για έως και ένα πλήρες έτος πρόσθετων παροχών, εάν διαπιστώσει ότι είχατε αναπηρία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Γενικά, η SSA σας πληρώνει για την αναπηρία μέχρι να αρχίσετε να εργάζεστε ξανά. Εάν καταφέρετε να εργαστείτε ξανά, προσφέρει κίνητρα εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης και άλλων προνομίων.

Κάντε αίτηση ηλεκτρονικά για προνόμια SSA εδώ.

Λίστα ελέγχου εφαρμογής

Για να κάνετε αίτηση για αναπηρία στο διαδίκτυο, θα χρειαστείτε:

 • ιατρική τεκμηρίωση της κατάστασής σας
 • αρχεία προηγούμενης απασχόλησης
 • πληροφορίες για τα μέλη του νοικοκυριού

Μπορείτε να δείτε μια πλήρη λίστα ελέγχου στον ιστότοπο της SSA.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε κάποιον να σας εκπροσωπήσει. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν δικηγόρο. Δεν χρειάζεται, αλλά ο εκπρόσωπός σας πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Συχνές ερωτήσεις

Μπορείτε να δουλέψετε με την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα;

Το AS επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Μπορεί να προκαλέσει σε μερικούς ανθρώπους σποραδικό πόνο που περνά και δεν βλάπτει την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες. Σε άλλους, μπορεί να είναι πιο σοβαρή, προκαλώντας χρόνιο πόνο και καθιστώντας τους ανίκανους να εργαστούν.

Είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μόνιμη αναπηρία;

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του AS, μπορεί να σας επηρεάσει ήπια ή μπορεί να γίνει μόνιμη αναπηρία. Εξαρτάται από την εξέλιξη. Η συνεργασία με έναν γιατρό ή επαγγελματία υγείας και η τακτική εξέταση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου.

Τα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα συνταξιοδοτούνται πρόωρα;

Πολλοί άνθρωποι με AS αποφασίζουν να σταματήσουν να εργάζονται νωρίτερα από ό,τι θα έκαναν διαφορετικά λόγω προοδευτικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, πολλοί άλλοι συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι την τυπική ηλικία συνταξιοδότησης.

Το AS είναι ένας τύπος σπονδυλοαρθρίτιδας (αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης). Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι με AS ζουν τυπικές ζωές και έχουν μια κανονική διάρκεια ζωής και εργασίας, η ασθένεια μερικές φορές μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρή ώστε να σας εμποδίσει να εργαστείτε.

Εάν ναι, μπορεί να πληροίτε τις προϋποθέσεις για πληρωμές αναπηρίας από την κυβέρνηση, αλλά πρέπει πρώτα να πληροίτε συγκεκριμένα κριτήρια. Θα χρειαστείτε επίσης ιατρική τεκμηρίωση.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss