Είναι ασφαλές να πίνετε ένα ενεργειακό ποτό με άδειο στομάχι;

Τα ενεργειακά ποτά ενέχουν ορισμένους δυνητικά σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Αλλά δεν είναι σαφές εάν η κατανάλωση τους με άδειο στομάχι αυξάνει τα αποτελέσματα ή τη σοβαρότητά τους.

Είτε μελετάτε για μια τελική εξέταση είτε εργάζεστε σε μια βάρδια νωρίς το πρωί, τα ενεργειακά ποτά μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι. Μπορεί να περιέχουν υψηλές δόσεις καφεΐνης (διεγερτικό) μαζί με ζάχαρη και άλλα πρόσθετα.

Εδώ, διερευνούμε τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών με άδειο στομάχι.

Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού με άδειο στομάχι

Έρευνες δείχνουν ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να εγκυμονούν σημαντικούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία. Εάν τα πίνετε με άδειο στομάχι, το περιεχόμενό τους θα απορροφηθεί πολύ γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματός σας, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους.

Σύμφωνα με α Ερευνητική ανασκόπηση 2023τα ενεργειακά ποτά έχουν συνδεθεί με ιατρικά επείγοντα περιστατικά όπως:

 • κοιλιακή μαρμαρυγή (άτυπος καρδιακός παλμός)

 • οξεία μανία
 • επιληπτικές κρίσεις
 • Εγκεφαλικό

Υπερδοσολογία καφεΐνης

ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά στους υγιείς ενήλικες να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης σε 400 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 4-5 φλιτζάνια καφέ.

Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να περιέχουν 40–250 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι. Εάν πίνετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα ποτά χωρίς τροφή στο στομάχι σας για να επιβραδύνετε την απορρόφηση της καφεΐνης σας, μπορεί να κάνετε υπερβολική δόση.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να επιταχύνει τις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Και μπορεί να είναι πιο πιθανό να νιώσετε τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις της καφεΐνης αν την καταναλώνετε με άδειο στομάχι.

Οι συγγραφείς του α κριτική 2017 διαπίστωσε ότι οι ακανόνιστοι καρδιακοί ρυθμοί (αρρυθμίες) ήταν η πιο συχνή επιπλοκή που σχετίζεται με την καρδιά της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών.

Άλλα αναφερόμενα καρδιαγγειακά προβλήματα περιλαμβάνουν:

 • αορτική ανατομή
 • μυοκαρδιοπάθεια
 • θρόμβωση της στεφανιαίας
 • στεφανιαία αγγειόσπασμος
 • έμφραγμα

Αφυδάτωση

Η καφεΐνη είναι ένα διουρητικό, που σημαίνει ότι σας κάνει να παράγετε περισσότερα ούρα από ό,τι συνήθως.

Πράγματι, η αφυδάτωση είναι μια συχνά αναφερόμενη παρενέργεια της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, σύμφωνα με τους συγγραφείς του α κριτική του 2021 που ανέλυσε τις αρνητικές επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών όπως αναφέρθηκε σε 32 μελέτες.

Οι ενεργειακές βολές, συγκεκριμένα, συνήθως περιέχουν υψηλή δόση καφεΐνης σε σχετικά λίγο υγρό. Μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αφυδάτωση, ειδικά όταν καταναλώνονται με άδειο στομάχι.

Πονοκέφαλοι

Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης τους προκαλεί πονοκέφαλο, ένα σύμπτωμα που είναι συχνά αποτέλεσμα αφυδάτωσης.

Στο κριτική του 2021 που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι πονοκέφαλοι ήταν από τις πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, επηρεάζοντας περίπου το 18% των συμμετεχόντων στις 32 μελέτες που εξέτασαν οι συγγραφείς.

Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε πονοκέφαλο εάν πιείτε ένα ενεργειακό ποτό με άδειο στομάχι.

Στομαχικές διαταραχές και άλλα πεπτικά προβλήματα

Τα συστατικά των ενεργειακών ποτών μπορεί να ερεθίσουν τον γαστρεντερικό σας σωλήνα. Οι συντάκτες του ίδιου κριτική του 2021 διαπίστωσε ότι περίπου το 22% των συμμετεχόντων στις επιλεγμένες μελέτες παρουσίασαν στομαχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με ανασκοπήσεις ερευνών από το 2017 και 2023άλλα πεπτικά προβλήματα που έχουν συνδεθεί με την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης περιλαμβάνουν:

 • κοιλιακό άλγος
 • γαστρίτιδα
 • GI αναστατωμένος
 • ναυτία
 • εμετός

Προβλήματα με τα νεφρά ή το συκώτι

Οι συγγραφείς του κριτική του 2023 Σημειώστε μια σχέση μεταξύ των ενεργειακών ποτών και των προβλημάτων των νεφρών, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας. Επιπλέον, αναφέρουν μια σύνδεση μεταξύ δύο άλλων καταστάσεων που μερικές φορές σχετίζονται με προβλήματα στα νεφρά: υπονατριαιμία και ραβδομυόλυση.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτή η παρενέργεια μπορεί να οφείλεται σε μεγάλες δόσεις συστατικών που μπορούν να βλάψουν το συκώτι, όπως η καφεΐνη και η βιταμίνη Β3.

Στρες, ανησυχία και αϋπνία

Η καφεΐνη και η ζάχαρη μπορεί να αυξάνουν προσωρινά την ενέργεια, αλλά πολλοί άνθρωποι αναφέρουν μια συνοδευτική αίσθηση άγχους ή ανησυχίας που μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο.

Στο κριτική 2021αυτά τα συμπτώματα ήταν από τα πιο συχνά αναφερόμενα μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων που κατανάλωναν ενεργειακά ποτά:

 • δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία) στο 35% των συμμετεχόντων στη μελέτη
 • στρες στο 35% των συμμετεχόντων στη μελέτη
 • νευρικότητα, ανησυχία ή χειραψία στο 25% των συμμετεχόντων στη μελέτη
 • ένα αίσθημα «τράνταγμα και συντριβή» στο 23% των συμμετεχόντων στη μελέτη

Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα συμπτώματα θα ήταν πιο αισθητά αν καταναλώνατε ενεργειακά ποτά με άδειο στομάχι.

Είναι τα ενεργειακά ποτά ασφαλή για παιδιά ή εφήβους;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στα παιδιά και τους έφηβους να αποφεύγουν εντελώς τα ενεργειακά ποτά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη και ζάχαρη.

Αν και αυτά τα ποτά παραμένουν δημοφιλή στους νεαρούς ενήλικες, οι συγγραφείς του α κριτική 2017 διαπίστωσαν ότι συνδέονταν με μια ποικιλία αρνητικών συμβάντων υγείας σε άτομα διαφόρων ηλικιών, όπως:

 • γρήγορος καρδιακός ρυθμός
 • εμετός
 • επιληπτικές κρίσεις
 • θάνατος

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών στην ανάπτυξη των παιδιών.

Άλλα ποτά που πρέπει να αποφεύγετε με άδειο στομάχι

Ενώ μπορεί να πιείτε τον εαυτό σας με άδειο στομάχι από καιρό σε καιρό, αυτά τα ποτά δεν είναι οι καλύτερες επιλογές όταν δεν έχετε φάει:

 • Χυμός: Πολλά είδη χυμού είναι όξινα και μπορεί να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου σας αν τους πιείτε με άδειο στομάχι. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στον χυμό προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
 • Σόδα: Όπως ο χυμός, η σόδα περιέχει πολλή ζάχαρη. Μπορεί να προκαλέσει γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας και πτώση, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε κουρασμένοι.
 • Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δηλητηρίασης.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα ενεργειακά ποτά

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια των ενεργειακών ποτών.

Είναι κάποια ενεργειακά ποτά ασφαλή για τα παιδιά;

Πολλά ενεργειακά ποτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και ζάχαρης και ως εκ τούτου δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στα παιδιά και τους έφηβους να αποφεύγουν εντελώς τα ενεργειακά ποτά.

Μπορούν τα ενεργειακά ποτά να βλάψουν το στομάχι σας;

Η πολύ συχνή κατανάλωση τους μπορεί να βλάψει το στομάχι σας. Αν και αυτή η παρενέργεια δεν έχει μελετηθεί ευρέως, οι συγγραφείς του α Μελέτη περίπτωσης 2020 περιέγραψε ένα άτομο που εμφάνισε φλεγμονή στο στομάχι μετά από παρατεταμένη κατανάλωση ενεργειακού ποτού.

Γιατί νιώθω άρρωστος αφού πίνω ένα ενεργειακό ποτό με άδειο στομάχι;

Τα συστατικά των ενεργειακών ποτών μπορεί να προκαλέσουν το στομάχι σας να παράγει υπερβολικό οξύ, το οποίο θα μπορούσε να σας προκαλέσει καούρα ή να σας κάνει να νιώθετε πρήξιμο ή ναυτία.

Πρέπει να πίνετε καφεΐνη με άδειο στομάχι;

Τα αποτελέσματα της καφεΐνης μπορεί να είναι πιο αισθητά αν την καταναλώνετε με άδειο στομάχι. Αλλά μάλλον είναι καλό να καταναλώνετε μικρές ποσότητες καφεΐνης με άδειο στομάχι, αρκεί να παραμένετε ενυδατωμένοι και να τρώτε τακτικά.

Πάρε μακριά

Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, μαζί με ζάχαρη και άλλα πρόσθετα. Ενώ μπορεί να σας δώσουν μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, ενέχουν κίνδυνο παρενεργειών.

Οι πιθανές παρενέργειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές εάν καταναλώνετε ενεργειακά ποτά με άδειο στομάχι. Μερικές από τις πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες είναι ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, γαστρεντερικές διαταραχές και άγχος. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν σχετίζονται απαραίτητα με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών με άδειο στομάχι.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss