Διαφορά μεταξύ του σωλήνα τραχειοστομίας και του σωλήνα λαρυγγεκτομής

Ένας σωλήνας τραχειοστομίας σας βοηθά να αναπνεύσετε μετά από χειρουργική επέμβαση τραχειοτομής, η οποία δημιουργεί μια στομία (ένα άνοιγμα) στον λαιμό σας. Ένας σωλήνας λαρυγγεκτομής κρατά μια στομία ανοιχτή κατά τη διάρκεια της επούλωσης.

Η τραχειοτομή και η λαρυγγεκτομή είναι και οι δύο χειρουργικές επεμβάσεις που δημιουργούν μια στομία (ένα μικρό άνοιγμα) στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας για να επιτρέψουν την άμεση πρόσβαση στην τραχεία σας.

Η τραχειοτομή μπορεί να είναι προσωρινή και αναστρέψιμη. Η σύνδεση μεταξύ της μύτης, του στόματος και του αεραγωγού σας παραμένει άθικτη. Οι γιατροί χρησιμοποιούν έναν σωλήνα τραχειοστομίας για να κρατήσουν την στομία σας ανοιχτή και να αερίσουν με ασφάλεια τους πνεύμονές σας.

Αντίθετα, η λαρυγγεκτομή αλλάζει μόνιμα την ανατομία του αεραγωγού σας. Ενώ οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως ένα σωλήνα λαρυγγεκτομής κατά τη διάρκεια της επούλωσης, μπορεί να μην χρειαστεί μακροπρόθεσμα.

Τραχειοτομή εναντίον τραχειοστομίας

Αν και οι όροι «τραχειοτομή» και «τραχειοστομία» μοιάζουν πολύ και χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, δεν είναι ακριβώς οι ίδιοι. Η τραχειοτομή είναι μια διαδικασία κοπής στην τραχεία σας. Η τραχειοστομία είναι το άνοιγμα που προκύπτει από μια τραχειοτομή.

Ήταν αυτό χρήσιμο;

Τι είναι ο σωλήνας τραχειοστομίας;

Κατά τη διάρκεια μιας τραχειοτομής, ένας χειρουργός δημιουργεί μια στομία στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας. Αυτό το άνοιγμα οδηγεί κατευθείαν στην τραχεία σας, παρακάμπτοντας τη μύτη, το στόμα και το λαιμό σας.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός θα χρειαστεί να τοποθετήσει έναν πλαστικό σωλήνα στη στομία για να την κρατήσει ανοιχτή και να επιτρέψει τον άμεσο αερισμό των πνευμόνων σας. Αυτός ο σωλήνας ονομάζεται σωλήνας τραχειοστομίας. Οι σωλήνες τραχειοστομίας συχνά συνδέονται εξωτερικά με μηχανικές αναπνευστικές μηχανές που ονομάζονται αναπνευστήρες.

Οι σωλήνες τραχειοστομίας διατίθενται σε διαφορετικές ποικιλίες ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ορισμένα έχουν μανσέτες για την αποφυγή διαρροών αέρα και την προστασία των πνευμόνων σας, σωληνίσκους για εύκολο καθάρισμα ή μανσέτες για να σας βοηθήσουν να μιλήσετε.

Η τραχειοτομή είναι μια αναστρέψιμη διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιήσει ο γιατρός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αλλά ορισμένες τραχειοτομές είναι προγραμματισμένες και μακροπρόθεσμες, όπως όταν ένα άτομο αναμένει μακροπρόθεσμη ανάγκη για αναπνευστήρα.

Λόγοι για τραχειοτομή

Μπορεί να χρειαστείτε τραχειοτομή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • τραύμα στο κεφάλι, τον αυχένα ή τον αεραγωγό
 • έκτακτης ανάγκης, όπως αναφυλαξίαόπου ένας αναπνευστικός σωλήνας δεν μπορεί να περάσει στον αεραγωγό μέσω του στόματος
 • παράλυση και στις δύο φωνητικές χορδές
 • καρκίνους κεφαλής και τραχήλου
 • νευρομυϊκή νόσο, όπως παράλυση ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS)
 • παρατεταμένη εξάρτηση από τον αναπνευστήρα, όπως από συγγενείς ανωμαλίες των αεραγωγών ή σοβαρή υπνική άπνοια
Ήταν αυτό χρήσιμο;
σωλήνας τραχειοστομίας που διευκολύνει τη ροή του αέρα και σωλήνας λαρυγγεκτομής που κρατά μια στομία ανοιχτή
Ιατρική εικονογράφηση Bailey Mariner

Τι είναι ο σωλήνας λαρυγγεκτομής;

Σε μια λαρυγγεκτομή, οι χειρουργοί αφαιρούν τον λάρυγγά σας (φωνητικό κουτί) και συνδέουν την τραχεία σας απευθείας σε ένα άνοιγμα στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας. Αυτό το άνοιγμα ονομάζεται στομία λαρυγγεκτομής.

Σε αντίθεση με την τραχειοτομή, η λαρυγγεκτομή αποσυνδέει οριστικά την τραχεία σας από τη μύτη, το στόμα και το λαιμό σας. Μετά τη λαρυγγεκτομή, θα μπορείτε να αναπνέετε μόνο μέσω της στομίας σας.

Οι γιατροί μπορούν να τοποθετήσουν έναν σωλήνα τραχειοστομίας σε μια στομία λαρυγγεκτομής, όπως όταν απαιτείται αναπνευστήρας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Αλλά μόλις ολοκληρωθεί η χειρουργική επέμβαση, μπορούν να τοποθετήσουν ένα μικρό, εύκαμπτο σωλήνα σιλικόνης απευθείας στη στομία. Αυτό ονομάζεται σωλήνας λαρυγγεκτομής, ο οποίος διατηρεί τη στομία ανοιχτή και προάγει την επούλωση.

Δεν χρειάζονται όλα τα άτομα με στόμια λαρυγγεκτομής, ειδικά όταν η στομία τους επουλωθεί καλά.

Λόγοι για λαρυγγεκτομή

Οι ακόλουθες καταστάσεις μπορεί να απαιτήσουν να υποβληθείτε σε λαρυγγεκτομή:

 • καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
 • σοβαρό τραύμα στον λάρυγγα
 • νέκρωση ακτινοβολίας του λάρυγγα (επιπλοκή της θεραπείας του καρκίνου)
 • σπάνιες περιπτώσεις όπως πάρεση κρανιακών νεύρων ή υποτροπιάζουσα θηλωμάτωση του λάρυγγα
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πώς φροντίζετε για μια στομία και τον σωλήνα λαρυγγεκτομής;

Το προσωπικό του νοσοκομείου θα σας διδάξει πώς να φροντίζετε τη στομία και τον σωλήνα της λαρυγγεκτομής σας. Μπορούν να προσφέρουν τις ακόλουθες οδηγίες:

 • Καθαρίστε το δέρμα γύρω από το στόμα σας με γάζα, ήπιο σαπούνι και νερό τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
 • Μπορείτε να αφαιρέσετε τον σωλήνα λαρυγγεκτομής σας και να τον καθαρίσετε με ειδική βούρτσα και καθαρό νερό.
 • Χρησιμοποιήστε έναν οικιακό υγραντήρα και φυσιολογικό ορό (αποστειρωμένο αλμυρό νερό) σπρέι ή ομίχλη για να αποτρέψετε την ξήρανση ή την δημιουργία κρούστας της στομίας σας.
 • Χρησιμοποιήστε αναρρόφηση όπως χρειάζεται για να αφαιρέσετε τη βλέννα και τις εκκρίσεις των αεραγωγών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό φίλτρο πάνω από το σωλήνα λαρυγγεκτομής για να υγράνετε τον αέρα και να προστατεύσετε τον εαυτό σας από ερεθιστικούς παράγοντες των αεραγωγών.
 • Όταν κάνετε ντους, χρησιμοποιήστε μια ειδική ασπίδα για να κρατήσετε το υπερβολικό νερό έξω από την στομία σας.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας στομίας και ενός σωλήνα τραχειοστομίας;

«Στόμα» σημαίνει τρύπα ή άνοιγμα. Τόσο η τραχειοτομή όσο και η λαρυγγεκτομή έχουν ως αποτέλεσμα μια υγρή ροζ στομία στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας.

Ένας σωλήνας τραχειοστομίας είναι ένας πλαστικός σωλήνας που τοποθετείται στη στομία σας για να επιτρέπει τον αερισμό των πνευμόνων σας. Ομοίως, ένας σωλήνας λαρυγγεκτομής είναι ένας μικρός, εύκαμπτος σωλήνας σιλικόνης που μπορεί να συνοδεύει μια στομία λαρυγγεκτομής.

Μπορείτε να αναρροφήσετε ένα σωλήνα λαρυγγεκτομής;

Ναί. Συνήθως, πρώτα θα αφαιρέσετε και θα καθαρίσετε το σωλήνα σας και μετά θα προσπαθήσετε να βήξετε ή να αναρροφήσετε τη στομία σας.

Αλλά, εάν χρειάζεται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μηχανή αναρρόφησης και έναν καθετήρα με τον σωλήνα λαρυγγεκτομής στη θέση του.

Πόσο συχνά αντικαθιστάτε έναν σωλήνα λαρυγγεκτομής;

Οι σωλήνες λαρυγγεκτομής χρειάζονται τακτικό καθαρισμό και οι ειδικοί συνιστούν την αντικατάστασή τους κάθε 3 μήνες. Αντικαταστήστε το σωληνάριο σας νωρίτερα εάν παρατηρήσετε σημάδια φθοράς, όπως ρωγμές, ή εάν σας υποδείξει ο γιατρός σας.

Χρειάζεστε σωλήνα σίτισης μετά από λαρυγγεκτομή;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά την επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να σας εξοπλίσει με έναν προσωρινό σωλήνα ρινογαστρικής σίτισης. Καθώς αναρρώνετε, η ιατρική ομάδα σας θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε με ασφάλεια το φαγητό και το ποτό από το στόμα.

Εάν η θεραπεία του καρκίνου ή άλλα ιατρικά προβλήματα προκαλούν παρατεταμένη δυσκολία με την ενυδάτωση και τη θρέψη, η χειρουργική τοποθέτηση ενός σωλήνα τροφοδοσίας γαστροστομίας μπορεί να βοηθήσει.

Τόσο η τραχειοτομή όσο και η λαρυγγεκτομή δημιουργούν μια στομία στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας, μέσω της οποίας μπορείτε να αναπνεύσετε ή να αεριστείτε.

Αλλά σε αντίθεση με την τραχειοτομή, η μύτη, το στόμα και ο λαιμός σας αποσυνδέονται οριστικά από την τραχεία μετά από μια λαρυγγεκτομή. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο αέρας μπορεί να ρέει μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας είναι μέσω της στομίας.

Οι σωλήνες τραχειοστομίας διατίθενται σε πολλά μεγέθη και με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι σωλήνες τραχειοστομίας είναι σχεδιασμένοι για στομίες τραχειοτομής. Αλλά οι γιατροί μπορούν επίσης να τα χρησιμοποιήσουν σε στομία λαρυγγεκτομής, ειδικά εάν χρειάζεται μηχανικός αερισμός.

Μετά τη λαρυγγεκτομή, είναι πιο συνηθισμένο να χρησιμοποιείτε σωλήνα λαρυγγεκτομής για να υποστηρίξετε την επουλωτική στομία σας. Οι σωλήνες λαρυγγεκτομής είναι μικροί, μαλακοί και μιμούνται τη συνήθη καμπύλη της τραχείας μετά από χειρουργική επέμβαση λαρυγγεκτομής. Συνήθως δεν συνδέονται σε αναπνευστήρα.

Δεν θα χρειαστεί όλοι οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν μακροπρόθεσμο σωλήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση λαρυγγεκτομής.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss