Διάρροια και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού

Όταν έχετε υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να κάνει το σύστημα «πάλης ή φυγής» του σώματός σου να λειτουργήσει πάρα πολύ και να προκαλέσει διάρροια και άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού σωλήνα (GI). Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν συχνές κενώσεις και υποσιτισμό

Ο θυρεοειδής σας είναι ένας μικρός αδένας στο λαιμό σας που παράγει ορμόνες που ονομάζονται θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό σας.

Ο υπερθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής σας παράγει πάρα πολλές από αυτές τις ορμόνες, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό σας. Οι αιτίες του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως η νόσος του Graves, υπερβολική κατανάλωση ιωδίου ή αβλαβή οζίδια που αναπτύσσονται στον θυρεοειδή.

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει τυπικές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του γαστρεντερικού σωλήνα, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως διάρροια.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει διάρροια και άλλα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, πώς να θεραπεύσετε και να αποτρέψετε τη διάρροια από υπερθυρεοειδισμό και πότε να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια για τα συμπτώματά σας.

Γιατί ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί διάρροια;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα από τα κύρια όργανα που παίζει ρόλο στο μεταβολισμό σας. Ο μεταβολισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας καταναλώνει και χρησιμοποιεί ενέργεια από τα τρόφιμα και άλλες πηγές.

Μια άλλη διαδικασία που παίζει ρόλο στο μεταβολισμό σας είναι η συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό το μέρος του νευρικού σας συστήματος διαχειρίζεται η απόκρισή σας «μάχη ή φυγή» αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειάς σας, καθώς και τις νευρικές αποκρίσεις σε όργανα σε όλο το σώμα σας.

Ο θυρεοειδής έχει στενή σύνδεση με αυτές τις αποκρίσεις του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Με τον υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολλά ορμόνες Τ4 και Τ3υπερδιεγείροντας τα νεύρα που διαχειρίζονται το πεπτικό σας σύστημα.

Όταν τα νεύρα του εντέρου σας είναι υπερδιεγερμένα, μπορούν να αυξήσουν την εντερική σας κινητικότητα, η οποία αναφέρεται στην κίνηση και τη σύσπαση των μυών στα έντερα. Αυτό αναγκάζει τους μύες του εντέρου σας να συστέλλονται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο και να σπρώχνουν το φαγητό πριν αφομοιωθεί πλήρως. Αυτό επίσης εμποδίζει την πλήρη απορρόφηση των υγρών από την τροφή καθώς περνάει, οδηγώντας σε υδαρή διάρροια.

Υπερθυρεοειδισμός και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα

Ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται επίσης με άλλα προβλήματα του γαστρεντερικού σωλήνα που μπορεί να προκύψουν από αυξημένο μεταβολισμό.

Υπερθυρεοειδισμός και συχνές κενώσεις

Ο υπερθυρεοειδισμός δεν προκαλεί πάντα διάρροια. Αλλά οι αυξημένες κινήσεις στα έντερα σας μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι πρέπει να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα.

Το να κάνετε πιο συχνές κενώσεις από ό,τι έχετε συνηθίσει μπορεί να ερεθίσει τους ιστούς και τους μύες γύρω από το ορθό και τον πρωκτό σας.

Η συχνή κίνηση του εντέρου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως:

 • αιμορραγία από το ορθό
 • αιμορροϊδές
 • πρωκτικά συρίγγια

Υπερθυρεοειδισμός και δυσαπορρόφηση

Όταν τα τρόφιμα περνούν από το πεπτικό σας σύστημα πολύ γρήγορα, τα έντερα σας δεν έχουν αρκετό χρόνο για να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας. Αυτό ονομάζεται δυσαπορρόφηση. Η φλεγμονή που μπορεί να προκύψει από τον υπερθυρεοειδισμό μπορεί επίσης να εμποδίσει τα έντερα σας να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά ως συνήθως, οδηγώντας σε υποσιτισμό.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά και να αντιμετωπίζετε υποσιτισμό. Όσο περισσότερο αντιμετωπίζετε υποσιτισμό, τόσο πιο πιθανό είναι τα όργανα σε όλο το σώμα σας να σταματήσουν να λειτουργούν ως συνήθως.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Οι ειδικοί συνιστούν να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού μαζί με διάρροια που διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα:

 • ιδρώνει πολύ χωρίς λόγο

 • τρέμουλο ή τρέμουλο
 • ταχυκαρδία (ταχυκαρδία)
 • ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (κολπική μαρμαρυγή)
 • πυρετός 102°F (39°C) ή υψηλότερος
 • αίμα ή πύον στα κακά σας
 • σκαμνί που είναι μαύρο και πισσάρι
 • εμετός
 • ταραχή ή ανησυχία

 • σύγχυση
 • απώλεια συνείδησης

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα προκύπτουν από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ονομάζεται θυρεοειδική καταιγίδα. Αυτό συμβαίνει όταν εμφανίσετε ξαφνικά σοβαρά συμπτώματα που σχετίζονται με τον υπερθυρεοειδισμό που επηρεάζουν σημαντικές λειτουργίες όπως η αναπνοή και ο καρδιακός σας ρυθμός.

Θεραπεία της διάρροιας στον υπερθυρεοειδισμό

Για να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάρροιας ως αποτέλεσμα του υπερθυρεοειδισμού, οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να συστήσουν φάρμακα όπως η μεθιμαζόλη (Tapazole, Northyx) για να επιβραδύνουν τους μυς του εντέρου σας.

Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα βοηθούν τον θυρεοειδή σας να μην παράγει υπερβολική ποσότητα Τ4 και Τ3. Φάρμακα όπως η μεθιμαζόλη και η προπυλθειουρακίλη θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα που συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό.

Για σοβαρές περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει θυρεοειδεκτομή για την αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα σας. Οι γιατροί συνήθως συνιστούν αυτή τη διαδικασία όταν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα ή εάν οι όζοι του θυρεοειδούς προκαλούν υπερθυρεοειδισμό.

Μπορείτε να αποτρέψετε τη διάρροια εάν έχετε υπερθυρεοειδισμό;

Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη διάρροια που προκαλείται από υπερθυρεοειδισμό.

Αλλά αν εξακολουθείτε να έχετε διάρροια ακόμα και όταν λαμβάνετε θεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από αυτές τις σπιτικές θεραπείες για να αποτρέψετε τη διάρροια:

 • Προσπαθήστε να πίνετε άφθονο νερό, ειδικά μετά από μεγάλα επεισόδια διάρροιας που μπορεί να σας αφυδατώσουν.
 • Πάρτε προβιοτικά για τη διάρροια για να βοηθήσετε στην προώθηση των «καλών» βακτηρίων του εντέρου και στη βελτίωση της πέψης.
 • Χρησιμοποιήστε Pepto-Bismol ή Imodium όπως χρειάζεται για να βοηθήσετε στην απορρόφηση υγρών και να μειώσετε τη φλεγμονή στα έντερα.
 • Συμπεριλάβετε μια δίαιτα BRAT χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες (μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ) στη ρουτίνα σας για να επιβραδύνετε την πέψη.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, όπως προϊόντα σίτου με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες ή γαλακτοκομικά.

Πάρε μακριά

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να υπερδιεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει διάρροια και άλλα συμπτώματα της γαστρεντερικής οδού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν συχνές κενώσεις και υποσιτισμό.

Εάν έχετε δυσκοιλιότητα που είναι επώδυνη ή διαρκεί για περισσότερες από μερικές ημέρες, καλό είναι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss