Αναγνώριση και θεραπεία των πρώιμων συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας

Τα πρώτα σημάδια της ουρικής αρθρίτιδας είναι συνήθως πόνος, οίδημα και ερυθρότητα στην προσβεβλημένη άρθρωση. Η ουρική αρθρίτιδα ξεκινά συχνά στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας και τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά και τη νύχτα.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας λόγω του σχηματισμού κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις σας. Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας σε πρώιμο στάδιο εμφανίζονται ξαφνικά, συχνά τη νύχτα, και μπορεί να σας εκπλήξουν.

Σε αυτό το άρθρο, θα περιγράψουμε τα πρώιμα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας και θα εξηγήσουμε ποιος κινδυνεύει περισσότερο για αυτήν την πάθηση. Θα παρέχουμε επίσης συμβουλές θεραπείας και θα συζητήσουμε πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.

Πόνος

Η ουρική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο στις αρθρώσεις που μερικοί άνθρωποι περιγράφουν ως βασανιστικό. Συχνά εμφανίζεται πόνος ουρικής αρθρίτιδας τη νύχτα. Ένα κοινό πρώιμο σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος σε μία άρθρωση, συνήθως ένα μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Ο πόνος ουρικής αρθρίτιδας σε πρώιμο στάδιο μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλες αρθρώσεις, όπως:

 • γόνατο
 • αστράγαλος
 • ΚΑΡΠΟΣ του ΧΕΡΙΟΥ
 • δάχτυλα

Ο πόνος ουρικής αρθρίτιδας σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αυξηθεί σε ένταση και να παραμείνει σοβαρός για αρκετές ώρες. Ο πόνος θα αρχίσει σιγά σιγά να μειώνεται μετά από αυτό το σημείο. Ωστόσο, μπορεί να αισθάνεστε μικρό πόνο ή συνεχή ενόχληση για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες μετά την αρχική επίθεση.

Πρήξιμο

Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας σε πρώιμο στάδιο περιλαμβάνουν συνήθως σημαντικό οίδημα στην προσβεβλημένη άρθρωση και στη γύρω περιοχή.

Εάν επηρεαστεί το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας, πιθανότατα θα έχετε ορατό πρήξιμο στο εξωτερικό της άρθρωσης του δακτύλου, όπου το δάχτυλό σας συνδέεται με το πόδι σας. Το πρήξιμο μπορεί να σας δυσκολέψει να λυγίσετε ή να μετακινήσετε το δάχτυλό σας.

Δερματικά συμπτώματα

Η φλεγμονή μπορεί να κάνει το δέρμα της πάσχουσας άρθρωσης να φαίνεται έντονο κόκκινο και λαμπερό. Το δέρμα σας μπορεί επίσης να είναι τρυφερό και ζεστό ή ζεστό στην αφή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα σας μπορεί να γίνει τόσο ευαίσθητο που δεν θα μπορείτε να ανεχτείτε οτιδήποτε το αγγίζει, συμπεριλαμβανομένων κάλτσες ή κουβέρτα.

Καθώς η πρώτη έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας υποχωρεί, το δέρμα μπορεί να γίνει φαγούρα και ξεφλούδισμα. Μπορεί επίσης να ξεφλουδίσει.

Εικόνες με συμπτώματα πρώιμου σταδίου ουρικής αρθρίτιδας

Ποιος κινδυνεύει από ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα είναι πιο συχνό στα αρσενικά παρά στα θηλυκά. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα μετά την εμμηνόπαυση.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα περιλαμβάνουν:

 • ευσαρκία
 • υψηλή πίεση του αίματος
 • υψηλή χοληστερόλη
 • Νεφρική Νόσος
 • Διαβήτης
 • οστεοαρθρίτιδα
 • ψωρίαση
 • λήψη φαρμάκων που αυξάνουν τη συσσώρευση ουρικού οξέος, όπως χαμηλή δόση ασπιρίνης, διουρητικών ή νιασίνης
 • οικογενειακό ιστορικό ουρικής αρθρίτιδας
 • η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • τρώγοντας μια δίαιτα πλούσια σε πουρίνες όπως το κρέας οργάνων
 • γενετικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο Kelley-Seegmiller και το σύνδρομο Lesch-Nyhan
Ήταν αυτό χρήσιμο;

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Εάν δεν έχετε λάβει διάγνωση ουρικής αρθρίτιδας και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε έξαρση, επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Μπορούν να παρέχουν μια διάγνωση και να προσφέρουν θεραπείες για συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος.

Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας σε πρώιμο στάδιο είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ψευδοουρικής αρθρίτιδας. Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων απαιτεί διαφορετικούς τύπους φαρμάκων.

Μια έγκαιρη, ακριβής διάγνωση θα διασφαλίσει ότι θα λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποτρέψετε μελλοντικές εξάρσεις.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ ή να αντιμετωπίσω τα πρώιμα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας;

Εάν αντιμετωπίζετε έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας, πιθανότατα θα θέλετε να πάρετε την ταχύτερη δυνατή ανακούφιση από τα συμπτώματα και να αποφύγετε μελλοντικά περιστατικά. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να συνταγογραφήσει παράγοντες κατά της ουρικής αρθρίτιδας, όπως η κολχικίνη, για τη γρήγορη μείωση του οιδήματος, της φλεγμονής και του πόνου.

Μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν κορτικοστεροειδή από το στόμα ή να σας κάνουν μια ένεση κορτικοστεροειδούς απευθείας στην προσβεβλημένη άρθρωση.

Άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η αλλοπουρινόλη (Zyloprim, Lopurin) ή η φεβουξοστάτη (Uloric), μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Οι θεραπείες στο σπίτι που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πρώιμων συμπτωμάτων ουρικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • λήψη μη συνταγογραφούμενων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ)
 • παγοποίηση της πάσχουσας άρθρωσης για μείωση του πόνου και της φλεγμονής
 • ανύψωση της προσβεβλημένης άρθρωσης για μείωση του οιδήματος
 • ξεκουράζει την προσβεβλημένη άρθρωση

Συχνές ερωτήσεις

Τι προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από το σχηματισμό μικροσκοπικών, αιχμηρών κρυστάλλων στις αρθρώσεις. Αυτοί οι κρύσταλλοι προκύπτουν από τη συσσώρευση ουρικού οξέος στο σώμα.

Το ουρικό οξύ είναι ένα απόβλητο προϊόν που διέρχεται από το αίμα και τα νεφρά σας, αφήνοντας το σώμα σας μέσω των ούρων σας. Δεν πάσχουν όλοι με συσσώρευση ουρικού οξέος (υπερουριχαιμία), αλλά πολλοί άνθρωποι το κάνουν.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να αναπτυχθεί η ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα δεν αναπτύσσεται γρήγορα, αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο ή καθορισμένο χρονικό πλαίσιο. Η ασυμπτωματική υπερουριχαιμία είναι το πρώτο στάδιο της ουρικής αρθρίτιδας. Μπορεί να έχετε υπερουριχαιμία για πολλά χρόνια χωρίς να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Τα περισσότερα άτομα με ασυμπτωματική υπερουριχαιμία δεν εμφανίζουν καθόλου ουρική αρθρίτιδα. Αλλά εάν έχετε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πιθανότητές σας να εμφανίσετε ουρική αρθρίτιδα είναι υψηλότερες.

Τι μπορεί να συγχέεται με την ουρική αρθρίτιδα;

Αρκετές καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν με παρόμοια συμπτώματα με την ουρική αρθρίτιδα. Περιλαμβάνουν:

 • ψευδοαρθρίτιδα
 • ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • ψωριατικη ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
 • σηπτική αρθρίτιδα (λοίμωξη των αρθρώσεων)

 • κυτταρίτιδα (βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος)

Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεπλύνετε την ουρική αρθρίτιδα;

Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε άφθονο νερό και άλλα μη αλκοολούχα υγρά για να ξεπλύνετε και να αραιώσετε το ουρικό οξύ από το σώμα σας. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να συστήσει να πίνετε έως και 16 ποτήρια υγρών 8 ουγκιών καθημερινά.

Μια έξαρση ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και συχνά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα πρώιμα συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι πόνος που γίνεται εντονότερος σε αρκετές ώρες, πρήξιμο και ερυθρότητα. Το δέρμα σας μπορεί να γίνει ζεστό και πολύ ευαίσθητο.

Επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε έξαρση ουρικής αρθρίτιδας. Μπορούν να παρέχουν μια διάγνωση και να προτείνουν θεραπευτικές επιλογές και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των μελλοντικών εξάρσεων.

Μάθετε περισσότερα

Μπορεί να γίνει υπερβολική χρήση των οφθαλμικών σταγόνων; Και περισσότερες συχνές ερωτήσεις

Οι οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας. Εάν αντιμετωπίζετε νέο ή αυξημένο ερεθισμό,...

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss