Αλληλεπιδράσεις Gemtesa: Αλκοόλ, φάρμακα και άλλα

Το Gemtesa (vibegron) είναι ένα συνταγογραφούμενο από του στόματος δισκίο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας κύστης σε ενήλικες. Αυτό το φάρμακο μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα άλλα φάρμακα. Για παράδειγμα, το Gemtesa μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη διγοξίνη.

Το Gemtesa αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα;

Μια αλληλεπίδραση μπορεί να συμβεί επειδή μια ουσία προκαλεί μια άλλη ουσία να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα από το αναμενόμενο. Αλληλεπιδράσεις μπορεί επίσης να προκύψουν εάν έχετε ορισμένες παθήσεις υγείας.

Πριν ξεκινήσετε να παίρνετε το Gemtesa, ενημερώστε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας για οποιαδήποτε συνταγογραφούμενη, μη συνταγογραφούμενη (OTC) ή άλλα φάρμακα που παίρνετε. Η κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών μαζί τους μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή πιθανών αλληλεπιδράσεων. (Για να μάθετε εάν το Gemtesa αλληλεπιδρά με βότανα ή βιταμίνες και συμπληρώματα, ανατρέξτε στην ενότητα «Υπάρχουν άλλες αλληλεπιδράσεις με το Gemtesa;» παρακάτω.)

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που μπορεί να σας επηρεάσουν, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Ο παρακάτω πίνακας παραθέτει φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το Gemtesa. Λάβετε υπόψη ότι αυτός ο πίνακας δεν περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα που ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με το Gemtesa. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ορισμένες από αυτές τις αλληλεπιδράσεις, ανατρέξτε στην ενότητα «Εξηγούνται οι αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα» παρακάτω.

Ομάδα φαρμάκου ή όνομα φαρμάκου Παραδείγματα ναρκωτικών Τι μπορεί να συμβεί
αντιμουσκαρινικά φάρμακα • οξυβουτινίνη (Oxytrol)
• σολιφενασίνη (Vesicare)
• τολτεροδίνη (Detrol)
μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατακράτησης ούρων (δυσκολία να αδειάσει εντελώς την ουροδόχο κύστη σας)

διγοξίνη (Λανοξίνη)

μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών από τη διγοξίνη

Πότε πρέπει να αποφύγω το Gemtesa;

Ορισμένες καταστάσεις υγείας ή άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο βλάβης εάν πάρετε το Gemtesa. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να μην σας συνταγογραφήσει το Gemtesa. Αυτές είναι γνωστές ως αντενδείξεις.

Η αλλεργική αντίδραση είναι επί του παρόντος η μόνη γνωστή αντένδειξη του Gemtesa.

Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση στο Gemtesa ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του, ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα σας συνταγογραφήσει το Gemtesa. Αυτό συμβαίνει επειδή η λήψη του φαρμάκου θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη αλλεργική αντίδραση. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για άλλες θεραπείες που μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές για εσάς.

Πριν ξεκινήσετε να παίρνετε το Gemtesa, μιλήστε με το γιατρό σας εάν αυτό ισχύει για εσάς. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν το Gemtesa είναι ασφαλές για εσάς.

Η Gemtesa αλληλεπιδρά με το αλκοόλ;

Το Gemtesa δεν είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με το αλκοόλ. Αλλά η Gemtesa και το αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν κάποιες παρόμοιες παρενέργειες, όπως ναυτία, πονοκέφαλο και διάρροια. Επομένως, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες εάν πίνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με Gemtesa.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να σας κάνει να ουρείτε πιο συχνά, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα μιας υπερδραστήριας κύστης σε μερικούς ανθρώπους.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε Gemtesa, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Εξηγούνται οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Μάθετε περισσότερα σχετικά με ορισμένες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που μπορεί να εμφανιστούν με το Gemtesa.

Αλληλεπίδραση με αντιμουσκαρινικά φάρμακα

Το Gemtesa μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιμουσκαρινικά φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας κύστης.

Παραδείγματα αντιμουσκαρινικών περιλαμβάνουν:

 • οξυβουτινίνη (Oxytrol)
 • σολιφενασίνη (Vesicare)

 • τολτεροδίνη (Detrol)

Τι θα μπορούσε να συμβεί

Το Gemtesa και τα αντιμουσκαρινικά μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση ούρων. Επομένως, η λήψη αυτών των φαρμάκων μαζί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτής της παρενέργειας.

Εάν δυσκολεύεστε να ουρήσετε ή να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας, μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο κατακράτησης ούρων εάν πάρετε το Gemtesa με ένα αντιμουσκαρινικό.

Τι μπορείς να κάνεις

Εάν πάρετε το Gemtesa με ένα αντιμουσκαρινικό φάρμακο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει χαμηλότερη δόση του αντιμουσκαρινικού. Δεν πρέπει να λαμβάνετε υψηλότερη δόση κανενός φαρμάκου από αυτή που συνταγογραφεί ο γιατρός σας.

Εάν πάρετε το Gemtesa και ένα αντιμουσκαρινικό φάρμακο μαζί, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα κατακράτησης ούρων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • αισθάνεστε ότι η κύστη σας είναι ακόμα γεμάτη μετά την ούρηση
 • χρειάζεται επειγόντως να ουρήσετε ξανά αμέσως μετά την ούρηση αλλά δεν μπορείτε

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη του Gemtesa με ένα αντιμουσκαρινικό φάρμακο, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Αλληλεπίδραση με διγοξίνη

Το Gemtesa μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη διγοξίνη (Lanoxin), η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων καρδιακών παθήσεων.

Τι θα μπορούσε να συμβεί

Η λήψη του Gemtesa με διγοξίνη μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση του επιπέδου της διγοξίνης στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών από τη διγοξίνη.

Τι μπορείς να κάνεις

Εάν πάρετε το Gemtesa με διγοξίνη, ο γιατρός σας θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση των επιπέδων διγοξίνης σας. Θα το κάνουν αυτό αφού αρχίσετε να παίρνετε το Gemtesa και σε ορισμένες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας. Εάν χρειαστεί, ο γιατρός σας θα προσαρμόσει τη δόση της διγοξίνης σας με βάση το επίπεδο διγοξίνης σας.

Δεν πρέπει να πάρετε μεγαλύτερη δόση Gemtesa ή διγοξίνης από αυτή που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας.

Εάν σταματήσετε να παίρνετε το Gemtesa, ο γιατρός σας θα ελέγξει ξανά το επίπεδο διγοξίνης σας και θα αναπροσαρμόσει τη δόση σας εάν χρειάζεται.

Εάν παίρνετε Gemtesa και διγοξίνη μαζί, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι το επίπεδο διγοξίνης σας είναι πολύ υψηλό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ναυτία και έμετος
 • διάρροια
 • σύγχυση
 • αλλαγές στο όραμά σας

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη του Gemtesa με διγοξίνη, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Υπάρχουν άλλες αλληλεπιδράσεις με την Gemtesa;

Η Gemtesa μπορεί να έχει άλλες αλληλεπιδράσεις. Θα μπορούσαν να εμφανιστούν με συμπληρώματα, τρόφιμα, εμβόλια ή ακόμα και εργαστηριακές εξετάσεις. Δείτε παρακάτω για λεπτομέρειες. Σημειώστε ότι οι παρακάτω πληροφορίες δεν περιλαμβάνουν όλες τις άλλες πιθανές αλληλεπιδράσεις με το Gemtesa.

Το Gemtesa αλληλεπιδρά με τα συμπληρώματα;

Πριν ξεκινήσετε να παίρνετε το Gemtesa, μιλήστε με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας για τυχόν βότανα ή βιταμίνες και συμπληρώματα που παίρνετε. Η κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών μαζί τους μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πιθανές αλληλεπιδράσεις.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με αλληλεπιδράσεις που μπορεί να σας επηρεάσουν, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Gemtesa και βότανα

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Gemtesa με βότανα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλληλεπιδράσεις με βότανα δεν θα αναγνωρίζονται στο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο, είναι ακόμα σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα ενώ παίρνετε Gemtesa.

Gemtesa και βιταμίνες

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Gemtesa με βιταμίνες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλληλεπιδράσεις βιταμινών δεν θα αναγνωρίζονται στο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο, είναι ακόμα σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα ενώ παίρνετε Gemtesa.

Η Gemtesa αλληλεπιδρά με το φαγητό;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Gemtesa με τα τρόφιμα. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση ορισμένων τροφών κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με το Gemtesa, μιλήστε με το γιατρό σας.

Το Gemtesa αλληλεπιδρά με εμβόλια ή εργαστηριακές εξετάσεις;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Gemtesa με εμβόλια ή εργαστηριακές δοκιμές. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη ορισμένων εμβολίων ή τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με Gemtesa, μιλήστε με το γιατρό σας.

Το Gemtesa αλληλεπιδρά με την κάνναβη ή το CBD;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση της Gemtesa με κάνναβη (κοινώς αποκαλούμενη μαριχουάνα) ή προϊόντα κάνναβης όπως η κανναβιδιόλη (CBD). Αλλά όπως με οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε κάνναβη με το Gemtesa.

Σημείωση: Η κάνναβη είναι παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά είναι νόμιμη σε πολλές πολιτείες σε διαφορετικό βαθμό.

Το ιστορικό υγείας μου επηρεάζει το αν πρέπει να πάρω το Gemtesa;

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή άλλοι παράγοντες υγείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αλληλεπιδράσεων με το Gemtesa. Πριν πάρετε το Gemtesa, μιλήστε με το γιατρό σας για το ιστορικό της υγείας σας. Θα καθορίσουν εάν η Gemtesa είναι κατάλληλη για εσάς.

Οι συνθήκες υγείας ή άλλοι παράγοντες που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το Gemtesa περιλαμβάνουν:

Σοβαρά ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα: Εάν έχετε σοβαρά ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα, ο γιατρός σας μπορεί να μην συνταγογραφήσει το Gemtesa για εσάς. Το Gemtesa δεν έχει μελετηθεί σε άτομα με σοβαρά ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα, επομένως δεν είναι γνωστό εάν θα είναι ασφαλές για εσάς.

Εάν έχετε πρόβλημα με το ήπαρ ή τα νεφρά, μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν το Gemtesa είναι κατάλληλο για εσάς. Εάν δεν είναι, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να είναι ασφαλέστερες.

Δυσκολία στην ούρηση: Το Gemtesa μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση ούρων. Εάν δυσκολεύεστε να ουρήσετε ή να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας, μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο αυτής της παρενέργειας. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν το Gemtesa είναι κατάλληλο για εσάς.

Εγκυμοσύνη: Δεν είναι γνωστό εάν το Gemtesa είναι ασφαλές να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε εγκυμοσύνη, μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε το Gemtesa.

Θηλασμός: Δεν είναι γνωστό εάν είναι ασφαλές να παίρνετε το Gemtesa ενώ θηλάζετε. Εάν θηλάζετε ή σκοπεύετε να το κάνετε, μιλήστε με το γιατρό σας για τις επιλογές σας.

Αλλεργική αντίδραση: Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση στο Gemtesa ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του, ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα συνταγογραφήσει το Gemtesa. Αυτό συμβαίνει επειδή η λήψη του φαρμάκου θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη αλλεργική αντίδραση. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για άλλες θεραπείες που μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές για εσάς.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τις αλληλεπιδράσεις;

Η λήψη ορισμένων βημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις αλληλεπιδράσεις με τη Gemtesa. Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, μιλήστε με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Τα πράγματα που πρέπει να συζητήσετε μαζί τους περιλαμβάνουν:

 • Είτε πίνετε αλκοόλ είτε χρησιμοποιείτε κάνναβη.
 • Άλλα φάρμακα που παίρνετε, καθώς και οποιεσδήποτε βιταμίνες, συμπληρώματα και βότανα. Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε ένα λίστα φαρμάκων.
 • Τι να κάνετε εάν αρχίσετε να παίρνετε ένα νέο φάρμακο κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με Gemtesa.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε τη Gemtesa ετικέτα και άλλα έγγραφα που μπορεί να συνοδεύεται από το φάρμακο. Στην ετικέτα μπορεί να υπάρχουν χρωματιστά αυτοκόλλητα που περιγράφουν αλληλεπιδράσεις. Και η γραφειοκρατία (μερικές φορές ονομάζεται ένθετο συσκευασίας ασθενούς ή οδηγός φαρμάκων) μπορεί να έχει άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις. (Εάν δεν λάβατε έγγραφα με τη Gemtesa, ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να σας εκτυπώσει ένα αντίγραφο.)

Εάν δυσκολεύεστε να διαβάσετε ή να κατανοήσετε αυτές τις πληροφορίες, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Η λήψη του Gemtesa ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη αλληλεπιδράσεων.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Εάν εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις σχετικά με το Gemtesa και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις του, μιλήστε με το γιατρό σας.

Οι ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε περιλαμβάνουν:

 • Άλλα φάρμακα που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν την κατάστασή μου έχουν παρόμοιες αλληλεπιδράσεις με το Gemtesa;
 • Μπορώ να παίρνω OTC φάρμακα ενώ παίρνω Gemtesa;
 • Χρειάζεται να σας ενημερώσω εάν αρχίσω να παίρνω άλλο φάρμακο ή συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου με Gemtesa;

Για να μάθετε περισσότερα για το Gemtesa, δείτε αυτά τα άρθρα:

 • Όλα για την Gemtesa
 • Παρενέργειες του Gemtesa: Τι πρέπει να γνωρίζετε
 • Λεπτομέρειες δοσολογίας για το Gemtesa
 • Gemtesa και κόστος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss