Αλληλεπιδράσεις Ajovy: Αλκοόλ, φάρμακα και άλλα

Το Ajovy (fremanezumab-vfrm) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη επεισοδίων ημικρανίας σε ενήλικες. Δεν είναι γνωστή η αλληλεπίδραση με αλκοόλ, άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα. Αλλά αν έχετε ορισμένους παράγοντες υγείας, το Ajovy μπορεί να μην είναι ασφαλές για εσάς.

Το Ajovy διατίθεται ως υγρό διάλυμα μέσα σε προγεμισμένες σύριγγες μίας δόσης και αυτόματους εγχυτήρες. Θα κάνετε την ένεση του Ajovy κάτω από το δέρμα σας.

Μια αλληλεπίδραση μπορεί να συμβεί επειδή μια ουσία προκαλεί μια άλλη ουσία να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα από το αναμενόμενο. Αλληλεπιδράσεις μπορεί επίσης να προκύψουν εάν έχετε ορισμένες παθήσεις υγείας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τις πιθανές αλληλεπιδράσεις της Ajovy. Και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ajovy, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τις χρήσεις του, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο.

Η Ajovy αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Ajovy με άλλα φάρμακα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα δεν θα αναγνωρίζονται στο μέλλον. Για παράδειγμα, μπορεί να εγκριθούν άλλα φάρμακα που θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με το Ajovy.

Για αυτόν τον λόγο, είναι ακόμα σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ajovy.

Πριν ξεκινήσετε το Ajovy, ενημερώστε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας για οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα, μη συνταγογραφούμενα ή άλλα φάρμακα που παίρνετε. Η κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών μαζί τους μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή πιθανών αλληλεπιδράσεων. (Για να μάθετε εάν το Ajovy αλληλεπιδρά με συμπληρώματα, βότανα και βιταμίνες, ανατρέξτε στην ενότητα «Υπάρχουν άλλες αλληλεπιδράσεις με το Ajovy;» παρακάτω.)

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που μπορεί να σας επηρεάσουν, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Πότε πρέπει να αποφύγω το Ajovy;

Ορισμένες καταστάσεις υγείας ή άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο βλάβης εάν κάνετε την ένεση του Ajovy. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να μην σας συνταγογραφήσει το Ajovy. Αυτές είναι γνωστές ως αντενδείξεις. Το Ajovy έχει μία αντένδειξη, η οποία περιγράφεται παρακάτω.

Αλλεργική αντίδραση. Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση στο Ajovy ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του, ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα σας συνταγογραφήσει το Ajovy. Αυτό συμβαίνει επειδή η ένεση του φαρμάκου θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη αλλεργική αντίδραση. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για άλλες θεραπείες που μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές για εσάς.

Η Ajovy αλληλεπιδρά με το αλκοόλ;

Ο Ajovy δεν είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με το αλκοόλ. Αλλά η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ημικρανίας σε μερικούς ανθρώπους. Και το Ajovy συνταγογραφείται για να βοηθήσει στην πρόληψη επεισοδίων ημικρανίας.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ajovy, είναι σημαντικό να αποφεύγετε ή να περιορίζετε παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν επεισόδιο ημικρανίας. Επομένως, εάν γνωρίζετε ότι το αλκοόλ είναι ένα έναυσμα για εσάς, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε να το πίνετε.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ajovy, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Υπάρχουν άλλες αλληλεπιδράσεις με τον Ajovy;

Ο Ajovy μπορεί να έχει άλλες αλληλεπιδράσεις. Θα μπορούσαν να εμφανιστούν με συμπληρώματα, τρόφιμα, εμβόλια ή ακόμα και εργαστηριακές εξετάσεις. Δείτε παρακάτω για λεπτομέρειες. Σημειώστε ότι οι παρακάτω πληροφορίες δεν περιλαμβάνουν όλες τις άλλες πιθανές αλληλεπιδράσεις με τον Ajovy.

Η Ajovy αλληλεπιδρά με τα συμπληρώματα;

Πριν ξεκινήσετε το Ajovy, μιλήστε με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας για τυχόν συμπληρώματα, βότανα και βιταμίνες που παίρνετε. Η κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών μαζί τους μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πιθανές αλληλεπιδράσεις.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με αλληλεπιδράσεις που μπορεί να σας επηρεάσουν, μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Ατζοβύ και βότανα

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Ajovy με βότανα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλληλεπιδράσεις με βότανα δεν θα αναγνωρίζονται στο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο, είναι ακόμα σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ajovy.

Ατζοβύ και βιταμίνες

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Ajovy με βιταμίνες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλληλεπιδράσεις βιταμινών δεν θα αναγνωρίζονται στο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο, είναι ακόμα σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ajovy.

Η Ajovy αλληλεπιδρά με το φαγητό;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση της Ajovy με το φαγητό. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση ορισμένων τροφών κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με Ajovy, μιλήστε με το γιατρό σας.

Η Ajovy αλληλεπιδρά με εμβόλια ή εργαστηριακές εξετάσεις;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Ajovy με εμβόλια ή εργαστηριακές δοκιμές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τέτοιες αλληλεπιδράσεις δεν θα αναγνωρίζονται στο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο, είναι ακόμα σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν λάβετε οποιοδήποτε εμβόλιο ή κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ajovy.

Η Ajovy αλληλεπιδρά με την κάνναβη ή το CBD;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αναφορές για αλληλεπίδραση του Ajovy με κάνναβη (κοινώς αποκαλούμενη μαριχουάνα) ή προϊόντα κάνναβης όπως η κανναβιδιόλη (CBD). Αλλά όπως με οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε κάνναβη με το Ajovy.

Σημείωση: Η κάνναβη είναι παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά είναι νόμιμη σε πολλές πολιτείες σε διαφορετικό βαθμό.

Το ιστορικό υγείας μου επηρεάζει το αν πρέπει να κάνω την ένεση στο Ajovy;

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή άλλοι παράγοντες υγείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αλληλεπιδράσεων με το Ajovy. Πριν ξεκινήσετε το Ajovy, μιλήστε με το γιατρό σας για το ιστορικό της υγείας σας. Θα καθορίσουν αν ο Ajovy είναι κατάλληλος για εσάς.

Οι συνθήκες υγείας ή άλλοι παράγοντες που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το Ajovy περιλαμβάνουν:

Εγκυμοσύνη. Δεν είναι γνωστό εάν το Ajovy είναι ασφαλές για ένεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε εγκυμοσύνη, μιλήστε με το γιατρό σας πριν κάνετε την ένεση του Ajovy.

Εάν κάνετε την ένεση του Ajovy ενώ είστε έγκυος, σκεφτείτε να εγγραφείτε στο μητρώο εγκυμοσύνης του φαρμάκου. Αυτό το μητρώο συλλέγει λεπτομέρειες σχετικά με ζητήματα εγκυμοσύνης που αναφέρθηκαν με τον Ajovy. Για να μάθετε περισσότερα, καλέστε το 833-927-2605 ή μιλήστε με το γιατρό σας.

Θηλασμός. Δεν είναι γνωστό εάν είναι ασφαλές να κάνετε την ένεση του Ajovy ενώ θηλάζετε. Εάν θηλάζετε ή σκοπεύετε να το κάνετε, μιλήστε με το γιατρό σας για τις επιλογές σας.

Αλλεργική αντίδραση. Εάν είχατε αλλεργική αντίδραση στο Ajovy ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του, ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα σας συνταγογραφήσει το Ajovy. Αυτό συμβαίνει επειδή η ένεση του φαρμάκου θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη αλλεργική αντίδραση. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για άλλες θεραπείες που μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές για εσάς.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τις αλληλεπιδράσεις;

Η λήψη ορισμένων βημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις αλληλεπιδράσεις με τον Ajovy. Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, μιλήστε με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Τα πράγματα που πρέπει να συζητήσετε μαζί τους περιλαμβάνουν:

  • Είτε πίνετε αλκοόλ είτε χρησιμοποιείτε κάνναβη.
  • Άλλα φάρμακα που παίρνετε, καθώς και οποιεσδήποτε βιταμίνες, συμπληρώματα και βότανα. Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε ένα λίστα φαρμάκων.
  • Τι να κάνετε εάν αρχίσετε να παίρνετε ένα νέο φάρμακο κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με Ajovy.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε το Ajovy’s ετικέτα και άλλα έγγραφα που μπορεί να συνοδεύεται από το φάρμακο. Στην ετικέτα μπορεί να υπάρχουν χρωματιστά αυτοκόλλητα που περιγράφουν αλληλεπιδράσεις. Και η γραφειοκρατία (μερικές φορές ονομάζεται ένθετο συσκευασίας ασθενούς ή οδηγός φαρμάκων) μπορεί να έχει άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις. (Εάν δεν λάβατε έγγραφα με τον Ajovy, ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να εκτυπώσει ένα αντίγραφο για εσάς.) Εάν δυσκολεύεστε να διαβάσετε ή να κατανοήσετε αυτές τις πληροφορίες, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Η ένεση του Ajovy ακριβώς όπως συνταγογραφείται μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη αλληλεπιδράσεων.

Τι να ρωτήσω τον γιατρό μου;

Εάν εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις σχετικά με το Ajovy και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις του, μιλήστε με το γιατρό σας.

Οι ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

  • Μπορώ να πάρω άλλα φάρμακα για τη θεραπεία ενός επεισοδίου ημικρανίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ajovy;
  • Μπορώ να πάρω άλλα φάρμακα για την πρόληψη επεισοδίων ημικρανίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ajovy;
  • Τι πρέπει να κάνω εάν μείνω έγκυος κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ajovy;

Για να μάθετε περισσότερα για τον Ajovy, δείτε αυτά τα άρθρα:

  • Όλα για τον Ajovy
  • Παρενέργειες του Ajovy: Τι πρέπει να γνωρίζετε
  • Λεπτομέρειες δοσολογίας για Ajovy

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικές συνθήκες και συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας σας, εγγραφείτε σε οποιοδήποτε από τα ενημερωτικά δελτία της Healthline. Μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε τις διαδικτυακές κοινότητες στο Bezzy. Είναι ένα μέρος όπου άτομα με ορισμένες συνθήκες μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συνδεθούν με άλλους.

Αποποίηση ευθυνών: Η Healthline έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της τεχνογνωσίας ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται στο παρόν υπόκεινται σε αλλαγές και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή για όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.

Μάθετε περισσότερα

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss